Незабавно е образувано досъдебно производство, по което и към момента, се извършват активни действия по разследването

Окръжна прокуратура Пловдив провежда разследване за извършени спрямо 16-годишен младеж от гр. Пловдив тежки умишлени престъпления – отвличане и изнудване, пише DarikNews.

От доказателствата , събрани до момента по делото, е установено, че след обяд на 21.05.2020 г., в гр. Пловдив, трима мъже – двама от тях 20-годишни и един 23-годишен, са отвлекли с автомобил 16-годишен младеж от гр. Пловдив. Впоследствие един от 20-годишните мъже е изнудвал отвлечения за сумата от 1000 лева, като при извършване на престъпленията е било използвано оръжие – пистолет и нож.

Незабавно е образувано досъдебно производство, по което и към момента, се извършват активни действия по разследването. Били са направени претърсвания и изземвания и са разпитани свидетели. Назначена е съдебно-медицинска експертиза, която да установи вида, характера и механизма на нанесените на пострадалия телесни повреди.

Извършителите на престъпленията са били установени и задържани за срок от 24 часа, по реда на Закона за Министерство на вътрешните работи (ЗМВР).

При извършените в хода на разследването претърсвания и изземвания в дома на единия от мъжете и в автомобила, с който е било извършено отвличането, са били намерени и иззети: 2 сгъваеми ножа, пистолет с надпис „ZORAKI“ MOD 914 AUTO, ведно с пълнител с 6 бр. боеприпаса в него; още 14 бр. боеприпаси със зелени накрайници; пистолет с надпис “ИЖ-76″ CAL 8ММ, ведно с пълнител; пистолет с надпис „VOLTRAN“ MOD 99, ведно с пълнител, метална пластина и пластмасова част; нож тип “мачете” с дължина на острието около 50 см; пневматично оръжие със сгъваем приклад, без никакви обозначения по него; дървена бухалка и парична сума в различни валути.

Назначена е балистична експертиза, която да установи дали намерените оръжия са огнестрелни такива, както и какъв е вида на намерените боеприпаси.

По делото предстои спрямо тримата задържани да бъдат повдигнати и предявени обвинения за отвличане, извършено от повече от две лица, спрямо пострадал, ненавършил 18 години, с използване на оръжие – престъпление по чл. 142, ал.2, т. 1,2 и 3, вр. ал. 1 от НК.

Спрямо единия от задържаните ще бъде повдигнато обвинение и за изнудване, извършено от въоръжено лице и придружено със заплаха за убийство, отнемане и унищожаване на имущество и причиняване на леки телесни повреди – престъпление по чл. 213а, ал.2, т. 1, 2, 3 и 6, вр. ал.1 от НК.

След повдигане на обвиненията, тримата ще бъдат задържани от наблюдаващия прокурор за 72 часа, в рамките на които ще бъде внесено искане до съда за вземане спрямо тях на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Предвидените от закона наказания за посочените престъпления са съответно: лишаване от свобода от 7 до 15 години за отвличането и лишаване от свобода от 2 до 8 години, както и глоба – за изнудването.

Разследването по случая продължава.