В Равда хотели, заведенията и търговски обекти не работят. Улиците са пусти, а градчето – призрачно

Eдва 10% от хотелите в най-големия курортен комплекс по Черноморието ни – „Слънчев бряг“ ще отворят този сезон. Това е прогнозата на бранша, предаде БНР.

Новите правила на работа, липсата на информация кога ще започнат чартърните полети и какви туристи ще пристигнат, са част от причините. Неизвестните пред туристическия сезон са много, което прави риска от отваряне неоправдан, коментират хотелиери.

Необичайна за месец май е картината по Южното Черноморие. По това време други години курортните градчета са в трескава подготовка за сезона, а първите туристи вече се разхождат край морето. В Равда хотели, заведенията и търговски обекти не работят. Улиците са пусти, а градчето – призрачно.

В Несебър е малко по-оживено, но и там не се виждат отворени ресторанти и хотели. Част от търговските обекти обаче работят. Други пък се подготвят за сезона.

На курортния комплекс „Слънчев бряг“ му предстои най-трудният летен сезон за изминалите 61 години от основаването му, каза хотелиерът и председател на Българската асоциация на собствениците в туризма Георги Николчев. Той не очаква след отварянето на границите ни с Румъния и Гърция да дойдат много туристи в „Слънчев бряг“ и хотелът му няма да отвори.

Още много неизяснени въпроси остават пред сезона, каза председателят на Регионалната туристическа камара в Бургас Иван Иванов, след срещата с министъра на туризма Николина Ангелкова в края на миналата седмица. Той потвърди прогнозата си, че 80% по-малко туристи ще посетят страната ни тази година в сравнение с миналата.

В момента летище Бургас обслужва само дестинацията от лондонското летище Лутън, 2 пъти в седмицата. Първият неотменен полет, който е планиран и присъства на летищното разписание на България Ер, е с направление Бургас – Москва на 31 май. За чартърни полети в момента не могат да бъдат предоставени данни, заявиха от морската аерогара.

Със затворени ресторанти и хотели и десетки закрити търговски обекти очаква туристите този сезон една от най-посещаваните летни дестинации по морето – община Несебър.