От 1 юни ще бъдат пуснат чешмите в градските градини и парковете в София. На места някои районни кметове са взели сами такова решение и вече са ги пуснали, но от 1.06 се пускат навсякъде. Това каза в интервю за БГНЕС директорът на Общинското предприятие „Паркове и градски градини“ Милена Васева.

Васева уточни, че заради пандемията нови чешми няма да се изграждат.

„Засега са стопирани проектите, които бяха планирани да се изпълнят тази година. Реализирането на ремонта на чешмите при езерото с лилиите в Борисовата градина остава под въпрос. Там искаме цялостно изпълнение – включили сме няколко чешми, цялото пространство, осветление, както и подземната инфраструктура и канализацията да бъде възстановена. На този етап те ще бъдат пуснати както работеха миналата година“, обясни тя и добави, че в плановете на предприятието е да бъде поправена чешмата при Обсерваторията, както и тази при братската могила.

Васева увери, че чешмата в „Докторската градина“ ще заработи отново, и уточни, че миналата година е била възстановявана на два пъти. Последният път пострадала при вандалски акт, но вече така или иначе било време за зазимяване, затова не е била пусната отново.

„На повечето места постоянно има вандалски прояви, свързани с чешмите – запушване, чупене на канелки, въпреки наличието на охраната. За съжаление все още има хора, които явно с това се забавляват – да чупят“, коментира директорът и призова хората към отговорно поведение – да пазят чешмите, защото от това зависи те да работят и да има къде да утоляваме жаждата в жегите.

От думите й стана ясно още, че има граждани, които си носят инструменти и сами пускат чешмите, което е нередно. Най-често това го правят стопани на домашни любимци. Ето защо обмислят да бъдат направени по-ниски корита, от които домашните любимци да могат да пият вода, за да не се стига до умишленото запушване на съществуващите корита. Васева смята, че такива възможности ще има още от тази година на някои места.

Милена Васева посочи, че тази година целта им е да възстановяват стари чешми, но не само частично, а цялостно.

„Възстановяването на канелки и чучурчета правим ежедневно. Когато възстановим някоя зона по-цялостно, обикновено предвиждаме охранителен пост или видеонаблюдение, за да може да опазим инвестицията, която прави Столичната община“, заяви тя.

Поетапно започна и пускането на бутоните на т.нар. “умни светофари”, които за времето на извънредното положение бяха спряни с цел заразата да не се разнася.

Източник: БГНЕС