Всички са чували за олигарха Валентин Златев, личен приятел на Бойко Борисов от години. Кой обаче всъщност е бизнесменът, какво не знаем за него и къде да търсим корените на небивалия му финансов успех?

Името на правешкия мултимилионер се завъртя отново преди ден, след като лидерът на НФСБ Валери Сиемонов се закани, че „идва ред на Златев”. Създаването на държавни бензиностанции ще бъде удар по монопола на „Лукойл“. В България има картел между големите вериги бензиностанции и той е видим за всеки, освен за Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Но и това ще се промени. Това обяви пред БНР бившият вицепремиер и настоящ зам.-шеф на парламента Валери Симеонов.

В момента идеята за създаване на държавни бензиностанции се представя като непазарна мярка от клакьори, купени от Златев, който е абсолютен монополист. Според Симеонов бензиностанциите продават с прекалено висока надценка.

„Те си имат една действаща пиар агенция, която има договор с почти всички големи медии и си обработва общественото мнение съвсем така, предвидимо“, обяви той.

На въпрос на водещия значи ли това, че след Васил Божков идва ред на Златев, Симеонов отговори:

„Не е ли очевидно? Не е ли очевидно за вас, хората, които наблюдавате икономиката, наблюдавате политиката? Нима това е ставало досега, през последните 30 години? Да си спомняте срещу някой крупен магнат или облечен със страховити прозвища бизнесмен да е нанесен някакъв удар? Не! Досега държавата и олигархията винаги са съществували паралелно. Факт е, че има първи удар, втори удар и, очаквайте, и трети удар ще има“.

По кого ще е третият удар, бившият вицепремиер на отговори. Вместо това се впусна в обяснения, че държавата не изпълнява една основните си функции – да гарантира нормална среда за конкуренция на средния и дребен бизнес.

Само Narod.bgобаче се докопа до МВР досието на Валентин Златев, от което изскачат неподозирани факти за правешката фамилия, които хвърлят светлина върху първоначалното натрупване на капитали, вече умножени хилядократно.

Представя ме първата част на МВР досието, което все още се води „секретно” в Министерството на вътрешните работи и е съставено още в началото на новото хилядолетие:

Валентин Василев Златев е роден на 8 декември 1965-а. ЕГН: 651208**. Не е женен. Поддържа интимни отношения със Стела Стойкова, модел на агенция „Джей моделс”. Стойкова е била избрана за „Мис Труд” за месец декември 2001. В родния Правец Златев е построил голяма и луксозно обзаведена вила.

По характер Валентин Златев е изключително амбициозен, агресивен и безпощаден към всеки, засягащ личните му интереси.

Реклама

Баща – Васил Златев Петков. Роден на 25 юли 1937 г. в Правец. Васил Златев е бил един от приближените съграждани на Тодор Живков и умело е използвал за лични облаги този контакт. Водел се е и като служител на бившето НСО.

Васил Златев е акционер заедно с Валентин Златев в „Агрима” АД и „Агрохолд” АД. След като Валентин Златев започва активна дейност по приватизацията на „Нефтохим” АД, гр. Бургас, ръководството на двете структури се поема от баща му.

Сестра – Мариела Василева Табакова. Родена на 10 февруари 1968-а в гр. Правец.

Мариела Табакова участва в следните фирми: „Марива 96” ЕООД и ЕТ „Марива – Мариела Табакова”.

Съпругът й Жак Табаков от 1994 до 2000 г. участва във фирмите на фамилията Златеви „Агрима Бриз АД-гр. Варна”, „Агрима Бриз АД-гр. Велико Търново”, „Агрокар ЕООД-гр. София”, „Агропринт” ООД-гр. София и „Агра” ЕООД-гр. София. Понастоящем има собствен бизнес.

През 1992 г. Валентин Златев е завършил московския държавен институт за международни отношения (МГИМО) заедно с Карло Луканов, сина на убития пречиер Андрей Луканов. През 2001 г. е защитил докторска дисертация в Москва, а през юни 2003-а е удостоен с титлата „Доктор хонориз кауза” на един от най-известните бизнес университети в САЩ „City University of Seattle” Вашингтон. Златев е получил и награда за изключителни организационни услуги към университета. Тя е свързана с личния му принос за изграждането на комплекса на Международното бизнес училище в Правец, където живеят и се обучават студенти по бизнес администрация.

От 1990 г. до 1994 г. Златев работи в „ЛУКойл” Москва, след което е бил вицепрезидент на „Роснефт Москва в екипа на Александър Путилов. От 1998 г. започнал работа в нефтодобивната компания „ЛУКойл” Русия. Според запознати Путилов-Златев контролират офшорната компания „Роснефт инт.”

Пред 90-те години Валентин Златев е съсобственик на казино „Метелица” в Москва зедно с банкера Олег Викторович Бойко.

Източник: narod.bg