Narod.bg успя да се сдобие с МВР досието на олигарха Валентин Златев, от което изскачат неподозирани факти за правешката фамилия, хвърлящи светлина върху първоначалното натрупване на капитали, вече умножени хилядократно.

Вече ви запознахме с първата част от тайния документ, в която ви разказахме какви са първите бизнес стъпки на бъдещия мултимилионер, защо е състудент на сина на Андрей Луканов – Карло и как е успял да се уреди с казино в Москва.

Представяме ви втората част на МВР досието, което все още се води „секретно” в Министерството на вътрешните работи, макар и писано през далечната 2000 г.:

От 1994 г. Валентин Златев е председател на СД на „Агрима” АД, което е франчайзър за България на „Пепси” и „Швепс” и е собственик на 3 бутилиращи завода в страната. В края на 90-те години Златев предоставил управлението на „Агрима” АД и”Агрохолд” АД и на свързаните с тях дружества на баща си Васил Петков. През месец март 2000 г. „Агрима” участва в консорциум с РМД „Златни” АД в приватизационния търг за 76% от държавното дружество „Златни пясъци”. Най-голям процент в РМД „Златни” контролира приближеният до бившия премиер Иван Костов – Славчо Христов.

През 1996 г. Валентин Златев става член на СД на „Българо-руската инвестиционна банка” АД на Емил Кюлев, а от 1998-а заедно с Кюлев и ръководените от тях „Агрохолд” АД и „Контракт холдинг” АД приватизират „Тракиябанк” АД, която по-късно е преименувана на „Росексимбанк” АД.

Валентин Златев и баща му притежават ловни стопанства в гр. Правец и с. Трудовец. Чрез фирмата им „Тера тур сервиз” ЕООД те притежават 60% от капитала на „Езтур” АД, което стопанисва имотите на туристическия комплекс „Шатрата” до Правец. Тяхна собственост са и сградите на бившето военно поделение в града. Чрез същата фирма притежават хотелските комплекси „Хелиос палас” – 4 звезди в курортния комплекс Слънчев бряг и „Хелиос бийч”- 3 звезди в град Обзор. „Хелиос бийч” е пуснат в експлоатация през пролетта на 2002-а, а „Хелиос палас” – през 2003 г. През 2001 г. „Тера тур сервиз” ЕООД е закупила за 3 750 000 лева и 75% от „Специализирана болница за рехабилитация с. Свети Влас, Слънчев бряг” ЕАД, град Несебър. Според достоверен източник Валентин Златев притежава и 4 луксозни хотела в Москва.

Реклама

През 2002 г. в съавторство с професора от московския педагогически университет Камен Денчев Валентин Златев издал книгата „Нефт, газ и геополитика”. Златев и Николай Камов са единствените български членове на масонската ложа „Група Билдерберги”, известна още като Световното правителство в сянка.

През март 2003 г. с решение на ръководството на НК „ЛУКойл” – Русия Валентин Златев е определен за представител на президента на компанията в Албания, България, Македония, Сърбия, черна гора и Хърватия. Той ще представлява НК „ЛУКойл”-Русия във всички сфери на икономическия и обществено-политическия живот на тези страни в региона.

Валентин Златев участва като съдружник, акционер и член на ръководствата на следните дружества: „Тексаком” ООД, София заедно с бившия секретар на ЦК на БКП Емил Йорданов Христов. Христов и бащата на Валентин Златев са много добри приятели и с участието си в тази фирма той навлиза в бизнеса; „Агроинженеринг-90” ООД, София, „Агротех петролиум” ООД заедно с бившия управител на „Бартекс” АД на „Мултигруп” АД Спартак Александров Жаров, „Агра” ЕООД, след което собственик на капитала става „Агрохолд” АД, „Агроинвест” ЕООД София, „Агрофрут” ЕООД София, „Черноморска застрахователна компания” АД София, Сдружение с нестопанска цел „Школа за търговско и стопанско управление” Ботевград, „Българо-датски колеж по икономика и управление” Ботевград, фондация „ЛУКойл” София, Сдружение с нестопанска цел „Търговско-индустриална камара” Бургас, „Трансболкан ойл пайплан България” АД като представител на акционера „ЛУКойл България” АД.

Източник: Narod.bg