Закупуването на самолетите F-16 не е оправдание за забавянето на модернизацията на сухопътните и военноморските сили

„От докладите за състоянието за българската отбрана през последните няколко години се вижда, че българската армия марширува на едно място. Състоянието на българската армия очевидно не се подобрява.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ Николай Цонков от трибуната на Народното събрание.

Той коментира, че са започнали проектите за модернизация, които и БСП подкрепя, но без тях се вижда, че ръстът в разходите за отбрана е само 0,11%. „На фона на тези данни управляващите продължават да се хвалят, че армията се развива.“, отбеляза Цонков.

„И в последния доклад за състоянието на армията не се наблюдава напредък. БСП иска българската армия да е модерна, оборудвана и да е в пълен личен състав. За съжаление фактите показват различна картина“, коментира Николай Цонков.
Социалистът поясни, че докладът за състоянието на отбраната и въоръжените сили не е достатъчно добре структуриран. „Той прилича на механичен сбор от данни. Нужно е да засилим аналитичната работа, както и да видим перспективите за развитие.“, завърши Николай Цонков.

„Докладът за състоянието на отбраната и въоръжените сили за 2019 г. е структуриран съобразно решенията на правителството и вижданията на Министерството на отбраната за политиките, които то води през изминалата година. Похвално е, че по форма и съдържание се опитва да се обхване цялата дейност на МО и всичко позитивно, което се е случило, но имаме съображения – в доклада, освен фактологичната обстановка, липсват и вижданията за бъдещето“. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Кольо Милев от парламентарната трибуна.

Според него е притеснително, че за последните 5 години жените в армията са се увеличили от 14,8% на 16% – едва с 1%. По неговите думи, макар че се спазва резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за равнопоставеност на жените, все пак армията продължава да дава повече възможност за изява на мъжете, особено на властовите длъжности.
Кампанията „Бъди войник“ изигра своята роля с посещението си в 31 града и това спомогна да се запази некомплектът, а не да се намали“, отбеляза Милев.

„В доклада се отделя голямо внимание на модернизацията и закупуването на прословутите 8 самолета F-16, за които се наложи Народното събрание да увеличи двойно отпуснатите средства и така се увеличи двойно бюджетът за отбрана. Достигна се 3,14% от БВП за отбрана, което повече през следващите години няма да се достигне. Това е прецедент и не е оправдание, че се допусна забавяне на модернизацията на сухопътните войски и военноморските сили. Защо същото не се направи и за тях?“, попита от трибуната Кольо Милев.

„От опозицията, отдавна, още от първия ден на това Народно събрание, поставихме въпроса за необходимостта от стратегически преглед на отбраната, а управляващото мнозинство тогава рязко се противопоставяше на това. Едва на третата година стана ясно, че стратегическият преглед е страшно необходим за развитието на Българската армия, защото той определя цялостната рамка – какво и как трябва да се прави, къде сме сега и къде ще бъдем утре. Докладът за състоянието на армията и въоръжените сили е една моментна снимка, един елемент от мозайка, който е без отношение към другите елементи от мозайката, защото не знаем каква точно картина искаме и какво искаме да постигнем“. Това каза Таско Ерменков, народен представител от ПГ на „БСП за България“, от парламентарната трибуна.

„Без да знаем амбициите и какво точно трябва да се постигне, няма как да знаем дали има недокомплект, недофинансиране, дали държавата дава повече или по-малко средства. Това липсва в този доклад – обективната оценка – какво ни липсва, за да изпълняват въоръжените сили своята необходима дейност“, подчерта той.

Източник: Факти.бг