Бойко Борисов изтъкна, че „Балкански поток“ се изгражда при стриктно спазване на правилата на ЕС и абсолютно никой не може да има претенции към този проект

Министър-председателят Бойко Борисов показа на президента на Сърбия Александър Вучич от въздуха напредъка по изграждането на „Балкански поток“. Инспекцията на Борисов и Вучич от правителствения хеликоптер бе предавана на живо във Фейсбука на премиера Борисов.

Газопроводът е с дължина 474 км и ще премине през землищата на 11 области в България. За цялостната реализация за разширение на газопреносната инфраструктура от българо-турската до българо-сръбската граница ще бъдат изградени и две компресорни станции – КС „Расово“ и КС „Нова Провадия“. Те ще служат за повишаване на налягането по трасето на „Балкански поток“. Премиерът Борисов обясни, че строящите се компресорни станции по трасето на българска територия са с най-съвременно американско оборудване и ще дават възможност природният газ да се движи във всички посоки. Освен това по трасето ще може да преминава както руски природен газ, така и този от газовата връзка на България с Гърция от терминала в Александруполис.

Българският премиер обясни на сръбския президент, че паралелното изграждане на „Балкански поток“ и интерконектора между България и Гърция е много важно за диверсификацията на доставките на природен газ в региона. Бойко Борисов изтъкна, че „Балкански поток“ се изгражда при стриктно спазване на правилата на ЕС и абсолютно никой не може да има претенции към този проект.

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/2773722492855803/