“Борисов вече не мисли рационално и дългосрочно, а задоволява всяко едно искане без оглед на икономическите последствия,“ коментира той

Корнелия Нинова е единственият икономически подготвен лидер. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Агоп Каспарян, икономически анализатор, по повод икономическата криза след коронавируса и мерките за справяне с нея. 

По думите му тя излиза с най-балансираните и реални предложения. 

„Може би в тази криза, когато трябваше да се вземат много бързо решения, а след това да се преправят, се открои различната подготвеност на отделните лидери в икономическата сфера. Основно патриотите показаха, че имат дефицити на компетентност, да не кажа направо некомпетентност с някои промени особено в сферата на хазарта. ДПС се опитват да вкарат предложения, с които да се харесат. Борисов вече не мисли рационално и дългосрочно, а задоволява всяко едно искане без оглед на икономическите последствия“, каза Агоп Каспарян. 

Икономическият анализатор даде пример с намалената ДДС ставка за ресторантьорите. 

„Не се замислиха какви ще са последствията, че и други сектори ще искат“, каза Каспарян. Правителството е пасивно и не измисля все нови и нови мерки за справяне с икономическата криза, каза още Агоп Каспарян. 

„България не е готова да се справи. Най-малкото, че може би правителството остана в тези мерки, в които само се концентрираха към 60/40. Абсолютно друго не се мисли. В държави като Чехия, като Гърция, като Сърбия, веднага имаше безвъзмездни помощи, които бяха изплатени на работниците. Отделно в Чехия изплащането на дължимите осигуровки е удължено до октомври и ноември. В други държави отлагат плащането на осигуровките е с 6 месеца. Всичко това ще облекчи бизнеса и малко или много подготвя всяка една държава да влезе в кризата след коронавируса. За жалост това нещо тук не се случва и тепърва бизнесът започва да изпитва трудности“, каза още Каспарян. 

Според него икономическите мерки, които са се предприели от правителството и които тепърва предстоят да се приемат, за момента са почти неефективни. „Много малка част от бизнеса се възползва от тях. По-скоро футболни отбори или други дружества, които се възползваха, но в основата не е частният бизнес. Трябва да прибавим факта, че за април месец според Агенцията по заетостта са се регистрирали рекорден брой безработни лица. В бюрата по труда са се регистрирали 292 810 души“, допълни икономическият анализатор.

Източник: Епицентър