„Който продължава да хвърля подобни димки, да извади доказателства и да ги прати на органите за проверка. В обратния случай ще трябва да се защитавам, както трябва“, обяви Нинова

Няма общ разговор между мен, Златев и Божков. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти преди началото на кръглата маса – дискусия „Лява политика в следкризисен период“.

„Традиционната тактика на Борисов е, когато е притиснат, да се опитва да въвлече опозицията и да прехвърли отговорността, включително на опозицията. Виждам също, че в последните месеци се организира агресивна кампания срещу мен в лично качество, заради наближаването на изборите в БСП. Казусът Божков-Борисов ще продължи очевидно дълго и ще се подхвърлят димки, в които се опитват да въвличат и опозицията. Никога не съм стъпвала в офиса на Васил Божков, не съм искала или получавала пари или подкрепа от Божков, не съм пращала посредници в офиса му.

Няма общ разговор между мен, Златев и Божков. Който продължава да хвърля подобни димки, да извади доказателства и да ги прати на органите за проверка. В обратния случай ще трябва да се защитавам, както трябва“, обяви Нинова.

За евентуалния политически проект на Божков председателят на БСП бе категорична: „Проектът на Божков не ме интересува, всеки може да прави, каквото си иска. Най-малко пък ме смущава такъв проект на Божков“.

Кръглата маса „Лява политика в следкризисен период“ е организирана от Изпълнителното бюро на БСП и Политическият съвет на коалиция „БСП за България“.

Надявам се дискусията за бъдещето на лявата политика да се превърне в мобилизация за промяна в модела на управление и политиките в България, Корнелия Нинова при откриването на кръглата маса за бъдещето на лявата политика, цитирана от Агенция „Фокус“.

„Още веднъж благодаря, че се отзовахте на поканата. Тук присъстваме представители на 37 партии, НПО, обществени съюзи. Поканихме ви на тази среща. Надявам се първа, но не последна. Нека днес да сложим началото на разговор за лявата политика в следкризисния период и се надявам това да бъде мобилизация за промяна и в модела на управление на България и в политиките в България. Коронавирусът само доказа необходимостта от тази промяна. За нея отдавна бяха назрели условията, но случилата се световна криза доказа необходимостта от леви политики, защото се увеличиха неравенствата. Много хора загубиха работни места. Показа се, че неолибералният модел е изчерпан, бедността се увеличи. Все теми, които ни прилягат, тъй като ние левите сили сме автентичните носители на борбата с неравенствата, на грижата за работещите, за националната икономика и т.н. Виждате, че в последните месеци различни идеологически партии, прилагат леви политики, принудени от условията, а не изповядващи ги идеологически“, каза още Нинова.

„Всяко ваше мнение днес е полезно затова как да върнем ролята на държаваа в икономиката, в ключови сектори за развитието на България като здравеопазване, образование, защита на работни места, свобода на словото, на изразяването, защото за никого не е тайна, че кризата доведе до злоупотреба с правомощия на властимащи. Огромни въпроси и теми, които стоят на нашето внимание дълго, които отстояваме дълго, но някак си не успяхме да наложим“, изтъкна лидерът на левицата.

Тя изрази надежда, че добрите решения днес гарантират сигурност за развитието на България в бъдеще и спокойствие за хората. „Всички ние можем да им дадем както тези решения, така и да им гарантираме ,че те ще бъдат изпълнявани и прилагани в бъдеще последователно“, допълни тя.

Модератор на дискусията е Росен Карадимов.

В началото на срещата присъстващите запазиха минута мълчание в памет на акад. Стефан Воденичаров.