Протест под наслов „SOS туризъм“ на собственици на фирми за туристически превоз, туроператори и екскурзоводи се проведе пред Министерския съвет в столицата, съобщава БНР

Около 100 автобуса за случаен превоз от различни градове на страната блокираха движението по бул. „Цар Освободител” при площад „Александър Батенберг”, а недоволството на бранша е провокирано от липсата, според протестиращите, на адекватни държавни мерки за преодоляването на кризата в сектора. В същия час се провежда и кръгла маса за решаване проблемите в сектора.

Обявените социално-икономически мерки за справяне с щетите, нанесени от епидемията върху бранша, не достигат до заетите в туризма фирми за превоз, туроператори и екскурзоводи, обявиха протестиращите:

„60/40 е абсолютно неприложимо за нас. Безвъзмездната помощ, която обявиха, тя още е на етап разглеждане на документи“, сподели една от тях.

„Екскурзовод съм на свободна практика. Надяваме се както в други държави, които смятат, че туризмът е важно перо в тяхната икономика, да има безвъзмездна помощ за нас, които се занимаваме с културен туризъм, планинарски туризъм, организирани групи“, допълни друга.

„Нито туристите имат защита за техните ваучери, нито туроператорите имат възможност да могат да оползотворят техните пари за нови пътувания“, допълни трета.

Радка Мандилова от Националното сдружение „Случаен превоз“ призова:

„Най-накрая правителството да ни чуе, да влезе в диалог с нас. Ние все още нямаме работа, все още не знаем кога ще заработим. ЕК ни отговори, че има одобрени 750 милиона евро до момента за мерки за подкрепа на българската икономика. Искаме тези пари просто да стигнат до бизнеса“.

Мандилова допълни, че протестиращите превозвачи, туроператори и екскурзоводи днес не са били поканени на организираната маса за диалог и намиране на решение за преодоляване на щетите:

„Не бяхме поканени на тази кръгла маса като сдружение. До нас достигна информация, че ще има и аз се опитах да се свържа с министерствата, които бяха обявени, че ще присъстват и ще участват на кръглата маса. Хванаха ни неподготвени. Никой не ни е поканил, не ни е информирал и не можахме да разберем по-рано, за да заявим участие“.

В същото време от Конфедерацията на автобусните превозвачи и Българската асоциация на туристическите агенции организираха Национална кръгла маса на тема “Мерките за преодоляване на вредните последствия от извънредното положение вследствие на пандемията от Covid-19“ в секторите – “автобусен транспорт“, “туроператорска“ и “турагентска дейност“.

“Поканили сме абсолютно всички колеги, включително и колегите, които искат да изразят своята позиция чрез протест, това е конституционно право на всеки. Ние като Конфедерация смятаме, че диалогът е основното нещо“, каза пред БНР Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи в отговор на въпроса кой ще се събере на протеста пред Министерски съвет.

„Проблеми има в сектора, но те са много по-големи от исканията, които на практика колегите днес поставят и ние вярваме, че в дискусията ще постигнем максимално това, което е необходимо за да може и туризмът и транспортът да продължат напред. Така, че сме поставили на дневен ред проблемите, които са взаимосвързано в двата бранша“.

Защо собственици на фирми избират да протестират, а не да дебатират

“Със съжаление ще кажа, че сме поканили въпросната организация да се присъедини към Конфедерацията, да можем да обединим усилията си, за съжаление не намираме диалог с председателя на тази организация и имаме сериозни подозрения, че всъщност причината не е само липсата на диалог, защото диалог с правителството има, днешното събитие е организирано именно за това – да може всеки наш колега, всеки превозвач да присъства, за да може да зададе своите“, посочи още Милтенова и допълни:

“В момента това, което на практика се случва е може би желанието за изява“.

Кои министри ще присъстват

Имаме потвърждението за присъствието на транспортния министър Росен Желязков, на туризма Николина Ангелкова и на социалния Деница Сачева. Очакваме да бъдат представени Министерство на икономиката, министерство на вътрешните работи, коментира още Милтенова в интервю за предаването “Преди всички“.

Резултатът

“Това, което за нас е изключителен проблем в момента, е забавянето на изплащането на средствата по оперативната програма “Иновации и конкурентоспособност“, защото знаете, че вече мина един месец, т.е. ние очакваме конкретни срокове, в които ще започнат да се изплащат тези средства между 3000 и 10 000. Очакваме съответно за мярката за средни предприятие да се поставят конкретни срокове за изплащане и на тези средства. На практика мерките, които към настоящия момент се подготвят, и не отговарят на нуждите на транспорта като 60 на 40 и още,“ обясни Магдалина Милтенова.