Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество се самосезира и започва на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, съобщиха от Комисията, предава DarikNews

Производството за конфликт на интереси е образувано по медийни публикации от 12 и 14 юни 2020 г. В тях се съдържат твърдения, касаещи Красимир Вълчев – министър на образованието и науката, и Димитър Маргаритов – председател на Комисията за защита на потребителите. Според публикациите, изпълнителният директор на Фондация „Просвета“ Мария Карабельова – Маргаритова, е кума на Красимир Вълчев и същевременно е съдружничка с неговата съпруга в консултантско дружество „Бонафиде Адвайзърс“ ООД. Твърди се, че основната дейност на Фондацията се субсидира и е зависима от МОН, а всички нови учебници на издателска група „Просвета“ за 11 клас за учебната 2020/21 г. са одобрени от министъра на образованието и науката.

Изнесена е и информация, че съпругата на министъра на образованието е собственик на „ПР енд ивент консултинг“ АД, и откакто Димитър Маргаритов /с когото са свързани лица по смисъла на закона/ е председател на КЗП, от бюджета на тази комисия са разходвани около 100 000 лв. за организиране на събития, медийно обслужване и изработка на сувенири за КЗП и Европейския потребителски център – България. Публикувани са и факсимилета на договор на стойност приблизително 35 000 лв., както и справка, съдържаща данни за лицата, посочени в сигнала и дружеството „Бонафиде Адвайзърс“ ООД, съобщават още от Комисията.