Калоян Паргов и съветници от ГЕРБ инициатори на облагата за „Титан“

Освен топлите връзки на Паргов с Васил Божков и посредничеството му за среща с Мая Манолова, тези дни името му изкочи като пряк участник в далаверата на Столична Община с „Титан Сървис“ ЕООД.

От разследване на bTV тази седмица става ясно, че между 2015 и 2017 г. Столичният общински съвет (СОС) одобрява най-напред продажбата на общински имот за малко над 2 млн. лв., а след това гласува за обратното изкупуване на същия имот, но вече срещу три пъти по-голяма сума – 6,3 млн. лв., пише 365novini.

Разликата е за сметка на столичани и отива в нечии чужди джобове. Скандалната сделка е стигнала до прокуратурата след сигнал на сините общинари от ДБ Методи Лалов, Яна Тодоранова, Владислав Панев и Иво Божков, стана ясно днес.

Печелившата компания е “Княжево сървиз” ООД, мажоритарен собственик на капитала на което дружество е “Титан Сървис” ЕООД.

Според подателите на сигнала виновните и отговорни лица трябва да бъдат установени с разследване. Вероятно на част от съветниците, които не са членове на борда на Столична общинска агенция за приватизация (СОАП), е представена непълна и подвеждаща информация, която не им е позволила да преценят, че цената за изкупуване на имота е крайно неизгодна за Столична община. Не е ясно и дали продажната цена също съответства на пазара към момента на сделката.

През 2013 г. СОС приема решение за приватизация на имот с идентификатор 68134.4400.2888, м. „Територии, прилежащи на околовръстен път и бул. „Сливница”, ул. „Околовръстен път” 788, обособена част от капитала на общинското дружество „Столичен автотранспорт“ ЕАД, с мотив за отпаднала необходимост от ползване. СОАП, на която СОС е възложил да проведе процедурата, възлага и получава оценка на имота, обявява и провежда търг, на който се явява само един участник – “Княжево сървиз” ООД, мажоритарен собственик на капитала на което дружество е “Титан Сървис” ЕООД.

Предложената цена за закупуване на имота е 2 150 000 лв. На 03.04.2015 г. Надзорният съвет на СОАП приема решение за определяне на спечелилия участник (имотът е продаден). Собствеността е прехвърлена на 08.04.2015 г. В началото на 2015 г. обаче СОС задейства процедура за включване на имот, който е съседен на продадения, в капитала на общинското дружество “Чистота-Искър” ЕООД. Аргументът е, че общинското дружество има нужда от този имот, за да го използва за своята дейност.

А през 2016 г. се оказва, че предоставеният парцел не е достатъчен на “Чистота-Искър” ЕООД и започват преговори за закупуване на същият този парцел, продаден на „Княжево сървис“ ООД година по-рано. Първа стъпка е да се извърши нова оценка на продадения за 2 150 000 лв. имот, която изведнъж се оказва, че вече е 6 810 000 лв. След това започват “тежки” преговори и цената е “смъкната” до 6 370 580,79 лв.

Докладът с предложение за обратното купуване на имота на тази цена е внесен в СОС на 21.09.2017 г. от общинските съветници Венетка Серафимова от ГЕРБ, Радослав Абрашев от Реформаторски блок, Иван Таков от БСП и Карлос Контрера от ВМРО. По този доклад СОС постановява решение, с което дава съгласие на “Чистота-Искър” ЕООД да закупи имота за 6 370 580,79 лв.

В отчета на “Княжево сървиз” ООД за 2017 г., естествено, е отчетена цялата печалба от сделката в размер на над 4 млн. лв. На следващата година на собствениците е изплатен и дивидент от над 7 млн. лева, в който влиза и печалбата от продажбата на недвижимия имот.

При одобряване на продажбата на имота за 2 150 000 лв. членове на Надзорния съвет на СОАП (сега СОАПИ) са били следните съветници от СОС, които после са гласували и за обратното му изкупуване срещу тройно по-голяма сума: Валя Чилова, Искра Ангелова, Татяна Георгиева и Николай Стойнев от ГЕРБ, Калоян Паргов и Милка Христова от БСП, както и Радослав Абрашев от Реформаторски блок, който е сред вносителите на доклада за закупуване на имота.

Продажбата на въпросния имот на “Княжево сървиз” ООД е най-голямата сделка на СОАП за недвижими имоти в периода 2015 – 2017 г. Затова е необяснимо, че посочените общински съветници, участвали в нейния надзорен съвет, са “забравили”, че сравнително скоро преди това са взели решение имотът да бъде продаден на тройно по-ниска цена. Един и същи общински съветник – Валя Чилова, е предложил продажба на имота поради “отпаднала необходимост” от него, а впоследствие е гласувал за обратното му изкупуване.

Имотът е продаден през 2015 г., когато в капитала на “Чистота-Искър” ЕООД е включен съседен имот, поради необходимост от такъв. Следователно поне една част от служителите от общинската администрация на СО и СОС и общинските съветници, които са част и от СОАП, са били наясно, че общината приватизира недвижим имот, който може да послужи за дейността на „Чистота-Искър“ ЕООД, с каквито мотиви същият имот е изкупен обратно скоро след това, но на значително по-висока цена.

В периода, когато са извършени двете сделки (2015 – 2017 г.), няма съществен ръст на цените на недвижимите имоти, поради което няма обективно основание двете оценки на имота, извършени от лицензирани оценители, да се разминават толкова много. В имота не са били извършени и подобрения на съществена стойност, в резултат на които стойността му да се повиши трикратно.

Ако за останалите членове от ГЕРБ и другите партии можем да се предположи защо са гласували мълчаливо то за гласа на Паргов можем само да гадаем.

От опозицията се очаква да разкрива схемите на управляващите, но не така е постъпил председателя на социалистите в София.

От Калоян Паргов се очаква да ни каже:

Колко още подобни сделки има в Столична община?

Каква е причината съветниците в управителните и надзорни органи в това число и тези от БСП да не осъществяват реално функциите, за които получават по над 4000 лв. месечно?

Вместо да удари ГЕРБ с поредните им схеми, Паргов си мълчи и развежда кандидати за кметове по българските олигарси.