Време е лявото да се обедини. Назряло е много сериозно усещане, че лявото трябва да се обедини срещу статуквото и срещу модела на управление на България.

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Актуално“ по БСТВ. 
„Изключително съм удовлетворена от дискусията за бъдещето на лявото. Над 30 партии и НПО-та се събрахме и седнахме на една маса, въпреки че през годините сме имали сложни отношения. Всички противоречия бяха забравени, говорихме за общи действия. Този форум не остана просто кръгла маса –ангажирахме се всяка партия да излъчи свой представител и по секторни политики да изработим общи позиции и действия. Предстоят ни секторни срещи, в които да разговаряме професионално. Това прерасна в диалог, в сътрудничество и отворен формат – могат да се присъединяват и други формации към нас. Има необходимост от единни действия вляво за промяна на модела на управление“, заяви Нинова.

По отношение на коронакризата и мерките на правителството, Нинова потвърди категоричното си мнение, че управляващите не са се справили със социално-икономическите мерки. 
По думите й голяма част от предложенията на БСП, фокусирани в грижа за хората, икономиката и местното самоуправление, са били отхвърлени, а тези, които са били взаимствани от левицата, са били приложени лошо
Нинова обобщи, че правителството е предлагало кредити, вместо безвъзмездна финансова помощ за най-засегнатите от кризата. Вместо еднократна помощ за домакинства, управляващите са предложили само кредити. 
Тя припомни за решението, взето във връзка със земеделското производство и подпомагането на земеделските производители чрез налагането на продукцията им в търговските вериги: „Вдигна се много шум, но при първата забележка от Брюксел правителството отстъпи. Взеха хубавата идея, опорочиха я –резултат нямаше. Най-тежките последици са социално- икономическите и те тепърва предстоят“. 
Нинова припомни, че е било отхвърлено и предложението за намаляване на ДДС на храни и лекарства, което по думите й е щяло да помогне най-много на хората с ниски доходи и на възрастните.

Тя подчерта, че БСП има план за излизане от кризата и търси одобрението на обществото: „Ние предлагаме решения, търсим одобрението на обществото. Наесен ще бъде изключително тежко, ако не се вземат мерки сега“, заяви Нинова.

„Управляващите превърнаха България в сметището на Европа и света. Темата за чиста вода, земя, храна е тема на бъдещето, защото засяга здравето на хората“, каза още лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Актуално“ по БСТВ.

Нинова припомни, че дишаме най-замърсения въздух в Европа и имаме сериозни проблеми със замърсяването на водата. 
Тя цитира програмата на БСП от 2008 година, където има глава „Земя,води, гори“, и опроверга обвиненията на един от кандидатите за председател, че превръща БСП в екологична партия.

„Това трябва да е приоритет на левицата – в България, в Европа. Екологията е темата на бъдещето“, каза още тя и призова опонентите й в партията да прочетат програмата на БСП.

Скандалите отблъскват гражданите от политиката – предизвикват апатия, нежелание за участие, пълно отрицание. Това е пагубно. 
С тези политики от скандал в скандал – управляващите още повече ги отблъскват. Нашата цел е да дадем ясна перспектива и конкретни мерки, с грижа за хората. Да покажем, че има хора с морал и характер, които ще доведат промяната докрай и няма да се продадат за постове“, изтъкна председателят на левицата. 

Нинова коментира участието си в БСТВ и във Фейсбук.

„В предаването „Актуално от деня“ по БСТВ коментирах обединението в ляво, прекият избор на председател в БСП, „историческото“ тристранно споразумение и демографската криза, екологията като тема на бъдещето и последствията от недоказаната чума по животните в Странджа“, написа тя в социалната мрежа.