Гладът е засегнал рекорден брой сирийци и нещата могат да се влошат, предупредиха няколко неправителствени организации. Предупреждението беше отправено в навечерието на конференция за международна помощ за Сирия, която ще се състои днес в Брюксел, предадоха световните агенции

Сега около 9,3 милиона сирийци си лягат гладни, докато допълнителни над 2 милиона рискуват да имат същата съдба, се казва в предупреждението на няколко международни неправителствени организации, сред които Норвежкия съвет за бежанците и „Оксфам“. Те подчертават, че международната помощ за Сирия е по-необходима от когато и да било.

„Сирийците, които преживяха почти десетилетие на война и преселение, сега са изправени пред безпрецедентен глад, който прави милиони хора силно уязвими и на Ковид-19“, се казва в предупреждението.

В доклад от миналата седмица се припомняше, че миналата година дарители са дали 8,9 милиарда евро за сирийците под формата на грантове за Турция, Египет, Ирак, Йордания, Ливан и Сирия. ООН сега се нуждае от 3,8 милиарда долара за работата си, свързана със Сирия. 
Днешният форум ще е осмата годишна дарителска конференция за Сирия и четвъртата, домакинствана от ЕС. В него ще участват около 320 страни, в това число САЩ, ключови агенции на ООН и други. 

Източник: БТА