Министър-председателят посети научно-технологичния център „София Тех Парк“

Министър-председателят Бойко Борисов посети научно-технологичния център „София Тех Парк“. Там той присъства на първата копка на сградата, където ще се помещава българският суперкомпютър, част от Европейската мрежа EuroHPC. На церемонията присъстваха още министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на икономиката Емил Караниколов, еврокомисарят Мария Габриел, кметът на София Йорданка Фандъкова, както и представители на организациите партньори в консорциума „Петаскейл суперкомпютър – България“.

„От най-изостаналите вече сме водещи не само на Балканите, но и в тази част на Европа, защото, както знаете, само пет такива суперкомпютри има. Тук ще има офиси на Световната банка, утре откриваме немски завод в Пазарджик. В цял свят знаят колко сме добри и, малко да се отпуши икономиката, всички ще искат да дойдат при нас“, похвали се Борисов пред журналисти.

„Помня преди години, когато седяхме двамата с Росен Плевнелиев на дивана в „Бояна“ и той един час ми говори за този „Технопарк“, а Мария (Мария Габриел, б.р.) още тичаше по поляните в Гоце Делчев. Така че мога да кажа, че се преборихме в конкуренция не само с Балканите, но и с целия ЕС за този суперкомпютър. Колко труд ни е струвало, за да се случи… но все пак да се знае, че с 16 милиона лева и България е участвала, така че сме си горди с това, което се случва сега“, не пропусна да изтъкне премиерът.