„Броят на истистински болните, т.е. тези, които са в реанимациите е горе-долу един и същ. Той се движи някъде между 20 и 30 души. Тези, които са тежко болни и в болници са 400 души. Установените заразени спрямо броя направени тестове се движи между 3 и 5 %“.

Това заяви доц. Атанас Мангъров в ефира на „Делници“ по телевизия „Евроком“.

„Този начин на представяне на тестове е некоректен, защото когато става дума за тестове, това не означава непременно хора. От заразените, болни са много малка част от тях. 90 на 100 им няма нищо. Има един малък процент, които имат симптоми на грипоподобно заболяване и още един малък процент в тежко състояние, които влизат в реанимациите“.

„Аз не съм се изследвал, вие също не сте се изследвали. Ако нас ни изследват и установят, че сме заразени, че отделяме вируса, но на нас ни няма нищо, аз не виждам причина ние да бъдем затворени. Аз не бих се съгласил да ме изследват“, каза Мангъров.

На въпрос защо се налага карантината, директорът на детското отделение в Инфекциозна болница коментира:„Няма нова нормалност. Нормалността е една и съща. Тя трябва да бъде, че когато човек е болен, независимо дали човек е заразен с COVID-19 или не, трябва да може да влезе в болница“.