Лидерът на БСП Корнелия Нинова присъства на отчетно-изборната конференция на общинската организация на БСП–Плевен заедно с депутатите Румен Гечев и Стефан Бурджев.

Каквото и да се говори, фактите за последните четири години показват едно – БСП повишава доверието в себе си на всички избори.

Спечелихме президентските избори.

Увеличихме депутатите си от 39 на 80.

Увеличихме евродепутатите от 4 на 5.

Увеличихме кметовете и общинските съветници и спечелихме в 4 областни градове.

Това го направихме заедно – членовете и симпатизантите на партията, заяви Нинова.

Признателна съм ви за труда. При това работихме в много трудна среда на превзета от ГЕРБ държава, медийно затъмнение, компроматна война срещу инакомислещите, уволнения и натиск върху наши членове.

Но и ние сами понякога си причинявахме вреди върху имиджа. Вътрешните ни противоречия, изразявани публично, разколебаваха и отблъскваха хора. Те се изостриха в последния месец. И ако някой мисли , че те са междуличностни, греши.

Причините за тях са много по-дълбоки и ние заедно трябва да решим как ги преодоляваме и как продължаваме.

Ще ви кажа моето лично мнение и заедно трябва да решим. Сега нещата са в нашите ръце. Има поне три причини за противоречията в Националния съвет. Всяка една от тях има отношение към управлението на страната и е въпрос на морален и ценностен избор.

Трите причини според Нинова:

Първата е реформата, която направихме заедно преди четири години. Въведохме три мандата за депутати, два- за председател и пряк избор на председател. Тя не се прие еднозначно и някои другари от първия ден досега искат нейната отмяна. Но на държавно ниво тя показва, че няма вечни хора във властта, включително и председателя, и че властта се дава на народа, а не на една група при избора.

Втората причина за противоречията е в целта – ще променим ли модела на управление или ще съучастваме в него. Още през 2016 получихме предложение за коалиция с ГЕРБ. Офертите не са спирали четири години. За мен е въпрос на държавническо отношение и на морал това решение. Вижте какво стана със системните леви и десни партии в Европа, които се обединиха. Те се обезличиха идейното, загубиха доверие и родиха нови понякога крайни и опасни движения. А какво стана с партньорите на ГЕРБ досега – употребени и извън парламента. Въпрос на морал е да не излъжеш своите привърженици, че ще променяш модела за тях, а след това да се договориш с модела за себе си.

И третата причина е абсолютно измисленото внушение, че воюваме с ПЕС. Скоро бях на посещение в Брюксел. Имах срещи на най-високо равнище – председател на парламент, вицепрезидент на Комисията, председател на Групата на социалистите и демократите, Комитета на регионите, европейските работодатели и синдикати. Всички показаха уважение към българските социалисти и отбелязаха, че сме една от малкото леви партии в Европа, които увеличават доверието в себе си. Но имаме едно различие – Истанбулската конвенция. Дебатът за нея породи напрежение с отделни наши другари, но и тогава, и сега заявявам категоричната си позиция против някои текстове в нея, които противоречат на българската Конституция, на българската култура и реалности.

Това са ключови въпроси. От това как ще ги решим зависи бъдещето на България. Имаме нужда от единство в партията. Но по- важно е около какво се обединяваме.

Аз предлагам обединение за смяна на модела на управление на паралелната държава със социална и справедлива, общ фронт в интерес на народа, а не част от статуквото в интерес на себе си, защита на националния интерес и българщината в общия ни европейски дом, а не сляпо послушание. Политика с грижа към хората – социална и справедлива. Който застава зад този политически и морален избор, е добре дошъл за обединение и единство, каза още Корнелия Нинова.