Взехме решение да продължим епидемичната обстановка с две седмици, до края на юли. Засилва се масовият контрол по спазване на противоепидемичните мерки. Препоръчваме на областните щабове да засилят контрола във всяка област по спазване на мерките и при необходимост да въвеждат нови мерки, съобразявайки се с обстановката в съответния регион. Препоръчваме на базата на критичен анализ на ситуацията да намалят до минимум масовите мероприятия.

Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, предаде репортер на БГНЕС.

Български екип е много близо до откриване на лекарство срещу COVID-19, уточни Ананиев. От щаба посочиха, че клиничните изпитания върху въпросното лекарство са започнали през месец май и се казва Ивермектин.

Сутринта имаше среща с Националния оперативен щаб при Борисов. Присъстваха и Горанов и Дончев. Продължаваме ежедневните сутрешни срещи при премиера и продължаваме да правим анализ за развитието на епидемичната обстановка, добави Ананиев.

От своя страна доц. Ангел Кунчев каза, че когато става дума за професионална изява, събитие, на което човек презентира, говорител е, дава пресконференция, говорител в телевизия, по това време докато изпълнява задълженията си може да е без маска, каза още Кунчев.

16 футболисти и служители на „Черно море” са с положителни тестове за COVID-19, съобщиха още от щаба. Всички футболисти са под карантина.

Здравният министър Кирил Ананиев каза, че се налага удължаване на извънредната епидемична обстановка заради ръста в броя на заразените.

„Правим го, за да се запази моята възможност в зависимост от развитието на епидемичната обстановка да издавам заповеди, с които да създадем условия за намаляване на нивото на разпространение на коронавируса“, уточни той ми добави, че предстои да издаде заповед, с която ще бъдат определени страните, чиито граждани ще могат да влизат в България, както и тези, които ще могат да влязат, но ще бъдат поставени под 14-дневна карантина.

На въпрос на БГНЕС на какво отдават зачестяващите разминавания в резултатите на PCR тест, направени в държавна и частна лаборатория, директорът на Центъра за заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев заяви, че установеният положителен резултат в държавна лаборатория е окончателен.

„Ако днес съм положителен, утре отрицателен, вярното е, че си положителен. Отрицателният резултат може да се дължи на недобре взет материал. Резултатът може да е отрицателен от лошо съхраняване и транспортиране на материала и

недоброжелателно взимане на материала“, допълни той.

Проф. Кантарджиев уточни, че всеки нов случай се вписва в системата едва когато има поставена диагноза от специалист и положителен резултат от PCR тест. По време на пресконференцията стана ясно още, че има наблюдения, но не медицински доказателства, че коронавирусът е станал по-слаб и води до намаляване на смъртността.

„Изходът от заболяването до голяма степен при тези вируси, които не са бързо смъртоносни като еболата, при тях от голямо значение е възрастта и общото състояние на човека. Колкото по-леко заболяване причинява даден вирус, той е по-лесно изменчив и не може да причини клинична картина, която е еднаква за всички. Това заболяване не е толкова смъртоносно и затова зависи от гостоприемника“, обясни проф. Кантарджиев.

На въпрос дали хидроксихлорохинът е отхвърлен и унас като ефикасна терапия срещу коронавируса, началникът на ВМА и председател на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски заяви, че това твърдение не е доказано.

“Ние никога не сме казвали, че той може да се използва в извънклинична обстановка”, уточни той. На въпрос на БГНЕС дали държавата ни ще купи „Ремдесивир“, министър Ананиев каза, че България вече е дала заявка за закупуването на медикамента. Пред камерата ни главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни, че в един момент са разполагали с въпросното лекарство.

„Ние имахме известни количества и ги използвахме за болни. Сега е много трудно достъпът, защото САЩ го изкупиха.

Не мога да твърдя, че „Ремдесивир“ е специфичното лекарство, което лекува COVID-19. Очакваме заедно с ваксината и нещо по-специфично, за което да кажем, че това е лекарството и тогава да се търсят начини за осигуряването му“, коментира той.

Попитан дали страната ни не е допуснала грешка когато е отворила дискотеките и е дала достъп на публика до спортни събития, доц. Кунчев каза, че това е труден въпрос и най-лесно е да има мерки, но е важно да се отчетат негативните ефекти от прилагането на ограничителните мерки и колко дълго може да ги издържи обществото.

„Ако продължава рязкото увеличаване ние неминуемо ще стигнем до мерките. За мен са основно в две насоки – нощни заведения и посещения на спортни прояви, най-вече мачовете, тъй като там се събират най-много хора. Ще ограничим и организираните обществени събития “, заяви той и подчерта, че в момента заболеваемостта у нас е 25 души на 100 000 души, като в Македония е 92 на 100 000, а в Израел е четири пъти повече от нас.

„Същевременно в Европейския съюз, на Балканите нещата не вървят добре. В ЕС заедно с Румъния си делим 4 и 5-то място. Разликите с първите са много големи, четирикратно по-висока е заболеваемостта в Швеция, Португалия“, посочи доц. Кунчев.

Здравният инспектор уточни, че в момента циркулацията на вируса у нас е много активна, но въпреки това ситуацията не е драматична и не е само у нас.

Според него трябва да се дадат повече правомощия на областните щабове, защото има места, който не са засегнати от вируса. По отношение на 14-дневната карантина за влизащи, тя няма да отпадне и ще остане само за граждани, влизащи от определени страни.

Източник: БГНЕС