Президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса отново наложи нощен полицейски час и забрана на продажбите на алкохол, тъй като коронавирусните инфекции нараснаха, а здравната система рискуваше да бъде претоварена

Броят на коронавирусните инфекции през последните дни скочи с най-малко 12 000 регистрирани ежедневно, което се изразява в около 500 инфекции на всеки час, което силно напряга ресурсите за здравеопазване.

Южна Африка е най-засегнатата страна на континента с 276 242 регистрирани случаи, включително 4 079 смъртни случая към неделя. Рамафоса предупреди, че „коронавирусната буря“, пред която е изправена Южна Африка, е „далеч по-ожесточена и по-разрушителна от всички, които познаваме досега“.

„Това обтяга до техните граници нашите ресурси и решимостта ни“, каза той. „Тъй като се насочваме към пика на инфекциите, жизненоважно е да не натоварваме нашите клиники и болници с наранявания, свързани с алкохол, които биха могли да бъдат избегнати“, заяви Рамафоса в телевизионно обръщение към нацията.

„Ето защо решихме, че за да се запази капацитетът на болницата, продажбата и разпространението на алкохол ще бъдат спрени с незабавен ефект“, каза Рамафоса. Първата забрана за алкохол в Южна Африка, приложена през март, бе отменена на 1 юни.

Но в неделя Рамафоса отмени този ход, като заяви, че „сега има ясни доказателства, че възобновяването на продажбите на алкохол е довело до оказване на значителен натиск върху болниците, включително травматичните и звената за интензивно отделение, поради злополуки с моторни превозни средства, насилие, както и травми“, които са следствие от употреба на алкохол.

Източник: БГНЕС