Този тон на омразата, това дебелашко незачитане на чуждото мнение, стремеж да надвикаш опонента, самохвалство и отричане на собствената вина е стил на Бойко Борисов и на неговото управление

Проф. Светлана Шаренкова

В края на юни в медиите изтече един много срамен запис, в който се чуваше гласът на Бойко Борисов. Записът съдържаше заплахи за смачкване на бизнесмени и на политици (Елена Йончева), отвратителни цинизми към председателя на българския парламент (Цвета Караянчева), обиди към европейски лидери и признание, че притежава информация за предстоящо повдигане на обвинение…

Обществото вкупом ахна, забравяйки скандалните СРС-та: „Ало, Танов..”, „Сам си го избра (за гл. прокурор)”, „тефтерчето Златанов” и безбройните простотии в 10-годишното управление на ГЕРБ.

И въпреки грозното петно, което този запис лепна върху  България, българските институции – „ни чули, ни видели” – не предприеха действия, за да докажат записът фалшива новина ли е или истина!?

Не се задействаха и дори когато Борисов си призна, че е изговарял тези реплики, но неговите „калинки” от ГЕРБ му били свикнали, „защото знаели колко много ги обича”. Тук оставаме без коментар…

Единствено евродепутатката от БСП Елена Йончева успя да изобличи премиера Бойко Борисов, като доказа, че записът е автентичен!

Ето това направи хубавата Елена, тази крехка жена с професия Репортер!

Тя успя без много шум и самосъжаление (в записа Борисов казва, че Елена трябва да бъде „изгорена”) да ангажира в своето разследване авторитетна агенция, която експертно работи с Министерството на правосъдието на САЩ и с ФБР. Това е реалната битка за свободата на словото в България – битка за демокрация и просперитет на Родината ни!

През 2017 г. Елена Йончева стана депутат в българския парламент с кауза – изобличаване на мутренско-мафиотския модел на управление на ГЕРБ. Заради нейните разследвания, свързани с ”обръчите” на управляващите – „Кумгей”, „Суджукгейт”, „Оградагейт”, „Барселонагейт”, Борисов заплаши да я смачка, а „проправителствените мисирки” неуморно я сатанизираха. Но най-голямото безобразие бе, че прокуратурата, вместо да се самосезира по нейните журналистически разследвания, повдигна срещу нея обвинения по „подозрения” за „пране на пари от КТБ”. По подобно „подозрение” прокуратурата нахлу и в президентската администрация, а това запали протеста на българите, които поискаха оставката на правителството на Борисов и на главния прокурор Гешев.

Явно истината боли когато властта е самоцел!

През годините Борисов многократно се е хвалил, че много добре работи с жени – защото са работливи и много верни!?

А ако това не е сексизъм – здраве му кажи!

Да, истина е, че за първи път в българската история ГЕРБ издигна жени начело на парламента (Цачева и Караянчева) и за кмет на София.

Но това не отменя факта, че Борисов и неговият вицепремиер Валери Симеонов се гавриха с майките на децата с увреждания от „Системата ни убива” или с медицинските сестри. Борисов „посъветва” протестираща и без заплата жена да продаде брачната си халка, за да нахрани децата си, но се грижеше за пържолите на полицейските кучета…

Това просташко и пренебрежително отношение към българската жена като бумеранг се върна върху ГЕРБ преди броени дни. Активисти от „Да България” и „Протестърска мрежа” окупираха сградата БНТ и след предаването „Панорама” нападнаха шефката на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, а покрай нея и лидерката на БСП Корнелия Нинова (въпреки че тя от години се бори с модела на Задкулисието!). В късните часове срещу двете жени се посипаха обиди, псувни, бутилки и…Омраза.

Но както е казал народът, „каквото посееш, това и ще пожънеш”.

Този тон на омразата, това дебелашко незачитане на чуждото мнение, стремеж да надвикаш опонента, самохвалство и отричане на собствената вина е стил на Бойко Борисов и на неговото управление.

Такъв е и тонът на антикомунизма, който три десетилетия посява разделение и ненавист, а днес е абсолютно неадекватен и неразбираем за младите, които искат разговор за бъдещето, а не  клишета и мантри от миналото.

Тон, който отново въвеждат Христо Иванов (бивш министър на Борисов), т. нар. градска десница и соросоидите, за да подменят гражданската енергия за промяна.

От този тон на Омразата България трябва да се очисти след неизбежната оставка на днешното корумпирано управление. Усилията на Елена Йончева и Корнелия Нинова са в тази посока и те трябва да бъдат адмирирани.

Защото, за да бъдеш успешен политик, не е важно дали си мъж, или жена! Важното е на кого служиш и чии интереси защитаваш – на обществото или на задкулисието?

А колкото до мачизмът – той не е лидерство. Както и простащината не е политика!