„Обявените нови мерки за справяне с корона кризата са прах в очите на хората“, коментира още Вигенин

Правителството си купува време с новите социално-икономически мерки, заяви пред медиите депутатът от БСП Кристиан Вигенин.

Не е ясна крайната цел на кабинета, от обявените досега мерки нито една не функционира нормално, изтъква зам.-шефът на парламента.

Според него обявените нови мерки за справяне с корона кризата са прах в очите на хората.

„БСП разглежда социално-икономическите мерки като прах в очите на хората, каза заместник-председателят на Народното събрание и депутат от БСП Кристиан Вигенин, цитиран от „Фокус“.

Той посочи, че се е провело съвместно заседание на Изпълнителното бюро и парламентарната група, чиято основна тема са били предложените от правителството нови, социални и икономически мерки за справяне с кризата, породена от пандемията от коронавирус.

„Основната цел видимо е оцеляване на правителството още малко“, продължи Вигенин.

„Защо считаме така? Защото това са мерки на парче. От началото на кризата, от месец март тази година, досега виждаме поредица от несвързани по между си мерки. Мерки на парче, които нямат ясно определена цел“, каза още Вигенин.

Той определи като несериозно обяснението на премиера за „мазнинките“. Още повече, че става дума за средства на българските данъкоплатци, подчертава социалистът.

Вигенин отчете още, че не е ясна и крайната цел на тези мерки. Според него повечето от обявените по-рано мерки не функционират и парите не могат да стигнат до тези, към които са насочени. „Само да припомним един изключително фрапиращ случай. Обещаните 500 млн. от ББР. До бизнеса са стигнали 7.5 млн. лв. Смисълът на мерките, когато се прилагат, са да стигнат до хората и бизнеса навреме. Подобни забавяния на практика ги обезсмислят“, коментира още той.

„Що се отнася до социалните мерки – подкрепяме факта, че българските пенсионери ще получат допълнителни средства. Какво става, когато изтекат тези три месеца? Истинското решение на въпроса е преизчисляване на всички пенсии“, категоричен е Кристиан Вигенин. По думите му това ще реши проблема с ниските пенсии.

Народният представител определи като хубаво финансирането на болниците. „Истинското решение – сериозна реформа в здравеопазването и прекратяване на сегашното положение – болниците да са търговски дружества“, изтъкна още Кристиан Вигенин.

Той коментира и средствата за бизнеса.

„Отново се обещават средства. Някои мерки са озадачаващи. На кого ще помогне това, че се намалява ДДС върху виното и бирата, които се консумират в заведения? Очакваме малко по-сериозен анализ“, добави Вигенин.

Зам.-председателят на парламента и бивш министър на външните работи подчерта тревожния факт, че няма инвестиции.

„Това е свързано не толкова с кризата, а с това, че продължава административната тежест. Това е ключов елемент в създаването на нормална инвестиционна среда и за борба с кризата, която се очертава и с която ни плаши министър-председателят“, посочи Вигенин.

„Считаме, че това правителство е изчерпано и че ако идва сериозна икономическа криза, тя трябва да бъде управлявана от компетентно правителство“, каза още Вигенин. Според него правителството трябва да има кредит на доверие.

„Вече милиарди се насочват за мерки за справяне с ефектите на пандемията. Ние поискахме специален контрол от страна на парламента върху изразходването на тези средства. Към днешна дата временната комисия не е заседавала по този въпрос. Ние смятаме да поставим тази тема отново, защото това са много средства – от българския бюджет и европейски. Трябва да е ясно къде, как, за кого отиват, по какъв начин се изразходват, защото съмненията и при нас и в обществото като цяло е, че отново една част от тези пари изтичат в посока, която не е най-ефективната. В кръговете от фирми, близки до власта. Пълна прозрачност е необходима. Ние ще настояваме за нея. Надяваме се парламентът да изпълни тази роля, докато съществува. Не му отреждаме още дълъг живот“, изтъкна още Вигенин.

„Виждате, че общественото недоволство продължава независимо от действията, които бяха предприети. Още от самото начало на протестите се предприемат действия, които целят по някакъв начин това недоволство да бъде успокоено. Виждате, че основните дразнители се скриха. Главният прокурор каза, че излиза в отпуска. Министър-председателят, когато се включа по някакъв начин е за това какви още пари ще похарчи. Направиха се неубедителни промени в Министерски съвет. Сега се дават допълнително средства. Всичко това е в резултат на обществения натиск и опита да се успокои напрежението по този начин. Не вярвам това да се случи“, каза Вигенин.

Кабинетът и мерките нямат за цел трайно уреждане на проблемите, които идват със страшна сила към България, бе коментарът на зам.-председателя на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков.

„Какви конкретно мерки ще подкрепим ще стане ясно в поведението ни в парламента. Досега разполагаме с анонсите на правителството без въобще да е ясно какви точно са те. Вчера отново се заговори за ДДС, а тази сутрин се появиха и други предложения – за фитнес залите. Какво ще стане до довечера, ние можем само да гадаем“, коментира Зарков.

Той определи надбавките към пенсионерите като някакви подаяния. Според него се хвърлят милиони в нереформирани системи.

Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков коментира и мярката за привличане на инвеститори. По думите му правителството иска да привлече инвеститори, които четат в собствените им вестници как функционира българската държава.

Вигенин коментира и поклонението на Бузлуджа в събота.

„Още на 21 юли Изпълнителното бюро съвместно с ПГ реши, че в допълнение към протеста, който се проведе в събота на 25 юли ще организираме отбелязване на годишнината от учредяването на БСП на Бузлуджа на 1 август. В 10.30 ч. сутринта ще бъдат поднесени цветя първо на паметника на Хаджи Димитър, на Димитър Благоев, а по-късно и на храм-паметника Шипка. Още оттогава тече и подготовката. Създали сме всички условия всеки български социалист, който има желание да отбележи този празник да се присъедини към нас“, добави Вигенин.

Според него причината за това са хаотичните действия на министъра на здравеопазването.

От БСП дадоха пресконференция, на която коментират актуалната обстановка в страната.

Събитието е на „Позитано“ 20.

https://www.facebook.com/BulgarianSocialistParty/videos/291170068759746/