Демонстрантите отново блокираха Орлов мост

За 20-а поредна вечер в столицата се провежда протест под наслов „Да защитим демокрацията“ с искане за оставката на кабинета и на главния прокурор. 

Демонстрантите се събраха по традиция в т.нар. Триъгълник на властта между президентството и министерски съвет.

Както и предишни вечери, когато към МС летяха тоалетна хартия, яйца и домати, тази вечер отново сградата бе мишена на протестиращите – т.нар. Отровно трио раздаде на демонстрантите топчета за пейнтбол със зелена боя. Зеленият цвят трябва да символизира „съсипаната природа вследствие на политиката на кабинета“.

Малко преди 21,00 часа протестиращите, както и вчера, се насочиха към представителството на Европейската комисия у нас на ул. „Г. С. Раковски“, защото по думите им „и Европа трябва да чуе исканията на протеста в България“. 

След това демонстрантите продължиха по бул. „Патриарх Евтимий“ и по бул. „Васил Левски“ към сградата на СУ „Климент Охридски“, след което отново блокираха Орлов мост.  

Блокадата наложи промени в маршрута на градския транспорт в центъра на София.

При опит за блокиране на кръстовището пред СУ „Климент Охридски“ се е стигнало до инцидент. 

Минути след 22,00 часа един човек е пострадал. Автомобил, чийто водач се е опитал все пак да мине, но е преминал през крака на един от протестиращите. Пострадалият е откаран с линейка в болница. 

Демонстрантите обградили и блокирали колата и настояли полицията да вземе проба за алкохол и наркотици от шофьора. Тестовете са отрицателни.

Блокадата на мястото продължаваше и към полунощ, блокиран бе и шофьорът.

Пред „Хоризонт“ той заяви:

„Просто се притесних и не знам какво направих. Аз набих спирачки, за да не нараня никой. Просто, ако е бил много близо до колата и аз съм мърдал, докато спирам, може, не знам, но аз просто веднага спрях“, заяви шофьорът на автомобила.

„Бях свидетел, че много пъти предупредиха този господин в колата да спре да се опитва да прави десен завой и да се върне обратно. Повече от 10 минути преговаряхме с него да не се опитва да пробие блокада от хора“, каза Велислав Величков от инициатива „Правосъдие за всеки“.

Малко преди полунощ пострадалият се върнал на мястото на инцидента във видимо добро състояние. Шофьорът му се извинил и двамата си стиснали ръцете. 

Тази вечер тема за протеста бяха и новите социално-икономически мерки за справяне с последствията от коронавирусната пандемия. 

Снимка: БТА

Ето какво споделиха пред БНР участници в протеста:

„Всички действия на правителството според мен са излишни. Каквито и мерки да предприемат, те няма да доведат до нищо сериозно. Хората му искат оставката и просто да си я подаде, защото неговото стоене на този пост е вредно за България и за народа“;

„Аз си признавам, че дойдох от ден 1 и си признавам, че се ужасих тогава от г-н Гешев – от черните джипове и от начина, по който влезе. Поне съм от по-възрастното поколение и си спомням мутренските години и мисля, че нещо припална от тези спомени в мен“;

„Дълбоко вярвам, че отношението и решенията, които взимат политиците, трябва да показват отношението им към хората, които ги избират. Силно се надявам, че нашето присъствие на площада ще им даде ясния сигнал, че всъщност има една граница, която отдавна е прекрачена и трябва да си вземат съответната бележка – да си тръгнат от мястото, което заемат“. 

„Излъгаха ни и ни предадоха, трябва да си подадат оставките и час по-скоро да си тръгнат“;

„Идвам от Италия с родителите си, протестирам с цел да сваля правителството, искам да има промени, защото това не е живот, възрастните хора с тези пенсии как се издържат?! Пътищата, здравеопазването, заплатите, пенсиите на възрастните, фактът, че ни заграбват държавата богатствата“.

„Много e трудно да живееш в държава, в която много неща не са логични“;

„Искаме оставка на правителството и на главния прокурор. Затова съм тук, цял ден пътувах“;

„Няма как един човек с чисти намерения да си направи чист бизнес тук без да има връзки, без да бута рушвети на някой“;

„Не знам дали ще свърши работа, но всеки ден ще бъдем тук“.

Движението пред МС бе спряно около 20,00 часа. Полицейското присъствие, както и всяка вечер през последните 20 дни, е засилено.

Снимка: БТА
Снимка: БТА

Отделна протестна акция се състоя тази вечер и пред държавната вила „Секвоя“ на премиера Бойко Борисов.

Източник: БНР