Италианският тенор Андреа Бочели, който по-рано тази година преболедува опасния вирус, разкритикува Италия заради строгите мерки, които страната е въвела заради COVID-19, предава БТВ

Sky News съобщава, че изпълнителят е говорил на конференция и е казал, че е нарушил призивите за изолация, но не е “извършил никакво престъпление”. Само месец по-рано Бочели стана символ на обединението на нацията, след като пя пред празна катедрала в Милано.

61-годишният Бочели заяви, че не мисли, че да стои затворен вкъщи е здравословно на неговата възраст. Той също така обяви, че не познава никой, който да е приет в интензивно отделение заради вируса. Певецът призова хората да не спазват правилата, а да се разхождат, да четат и да говорят помежду си.

В същото време, макар Бочели да успя да се възстанови напълно, повече от 650 000 души починаха заради вируса, като от тях 35 000 са в Италия. Държавата беше една от първите, които обявиха строги мерки за намаляване на разпространението на вируса и в крайна сметка успяха доста ефективно да постигнат това – през последните месеци броят на заразените и починалите продължава да расте, но по-бавно, отколкото в началото. Италия, която в началото на пандемията имаше най-много болни, сега остава зад Испания и Великобритания.

Най-сериозно остава положението в САЩ, където има 4 млн. регистрирани случаи на коронавирус и близо 150 000 починали. Американците бяха започнали да разхлабват мерките, когато ги застигна втора вълна от заболели.