Не познавам г-н Делян Пеевски, виждам съм го само по телевизията. Това заяви пред bTV новият здравен министър проф. Костадин Ангелов

„Вероятно ми задавате този въпрос заради моето твърдение, че г-н Пеевски е най-големият дарител“, попита здравният министър.

След това той извади телефона си и прочете дословно думите от интервю, което е дал на 19 април в национална телевизия. „Най-големият дарител на болницата е депутатът от ДПС Делян Пеевски. Сумата, която той дарява е за медикаменти, консумативи и апаратура.

Благодарение на тези средства ние дооборудвахме реанимацията и интензивните си отделения. Много компании даряват не по-малко средства, това съм казал и това е истината, заяви проф. Ангелов и допълни „Кой какво иска да извади и какви цели преследва от тази истина, това не е моя работа“.

Здравният министър коментира мерките, които ще предприеме ведомството за справяне с коронакризата. Той отново се зарече, че всички хора, които са на първа линия и имат контакт със заразени от коронавирус пациенти, ще получат допълнителни средства, а клиничните пътеки и лимитите на болниците ще бъдат увеличени с 10%.

„Това ще доведе до увеличаване на приходите в областните и университетските лечебни заведения, като целта е тези средства да се изразходват единствено за възнаграждение на персонала.

По-малко ще бъде усетено увеличаването на приходите в общинските болници. Затова там търсим правилен алгоритъм как допълнителните средства да достигнат до персонала“, обясни проф. Ангелов.

Той допълни, че увеличение на възнагражденията ще има и в доболничната помощ, но не може да се ангажира с конкретни числа.

Здравният министър отчете, че са излезли резултатите на всички проби, които са взети от различни места по поречието на река Марица. Те показват, че във водата няма никакво наличие на замърсители извън нормите, които да са опасни за живота и здравето на хората.

„Водоподаването е възстановено към всички хора в област Хасково, но става единствено за битови нужди“, каза проф. Ангелов. Той посочи, че в река Марица е имало амониев, нитратен и нитритен азот. Изчакват се до края на днешния ден или най-късно утре да излязат резултатите от аутопсията на починалите животни, каза още здравният министър.