Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/ прие решения по образувани производства за установяване на конфликт на интереси, съобщиха оттам

Конфликт на интереси е установен по отношение на Костадин Холянов – кмет на Община Ракитово за мандати 2015 – 2019 г. и 2019 – 2023 г. Производството е образувано на 17 юни 2020 г., след като в предаването „Разследване“ на Нова телевизия, излъчено на 14 юни 2020 г., са изнесени данни за извършени нарушения от кмета при провеждане на обществена поръчка за доставка на гориво. Впоследствие в Комисията е постъпил и сигнал, с допълнителна информация. В хода на проверката е установено, че на 08.06.2016 г. е сключен договор за доставка на автомобилен бензин и дизелово гориво на обща стойност 432 200 лв., между Община Ракитово и „Петро 2016“ ЕООД, за срок от 4 години. Два дни по-рано „Хол – Лес“ ЕООД отдава под наем на „Петро 2016“ ЕООД резервоари и колонка от действаща своя бензиностанция. Управител и едноличен собственик на „Хол – Лес“ ЕООД е Щерян Холянов, син на кмета Костадин Холянов, а на „Петро 2016“ ЕООД – Пламен Михайлов, чийто работодател до 05 април 2016 г. е било дружеството на сина на кмета. Дружеството, спечелило поръчката за доставка на гориво на Община Ракитово, е било регистрирано 9 дни преди откриване на тази процедура. На 20.06.2018 г. Пламен Михайлов упълномощил Щерян Холянов да извършва без каквито и да е ограничения разпоредителни действия със сметките на „Петро 2016“ ЕООД.  Така, бивш работник на сина на кмета е собственик на дружество, което доставя гориво на общината, ползвайки бензиностанцията на „Хол – Лес“ ЕООД, собственост пак на този син, който разполага и с пълномощно да тегли неограничено средства от сметките на доставчика на горивото, по които пък плащанията постъпват с нареждания, подписани от бащата – кмета Холянов. С решението на КПКОНПИ на Костадин Холянов е наложена глоба в общ размер на 10 000 лв., като в полза на държавата е отнета и сумата от 37 157 лв. – материална облага, реализирана от неговия син. Независимо от производството за конфликт на интереси, спрямо кмета на община Ракитово са предприети и действия от дирекция „Противодействие на корупцията“, в резултат на които Комисията е приела решение за оперативно взаимодействие с Прокуратурата.

Конфликт на интереси е установен и по отношение на инж. Милен Ненчев – началник на РДНСК – Бургас. Установено е, че до 04 август 2017 г. той е бил управител и едноличен собственик на „Консултант 7 БГ“ ЕООД, с предмет на дейност консултантски услуги, инвеститорски контрол и строителен надзор, след което прехвърлил капитала на дружеството на съпругата си. Тя е била едноличен собственик до 21 февруари 2020 г. На 27 март 2018 г. е сключен договор за строителен надзор между „Консултант 7 БГ“ ЕООД и инвеститор, за осъществяване на строителен надзор на „Смесена сграда с паркинг“ в гр. Бургас. В процеса на строителство на този обект, в РДНСК – Бургас, с началник инж. Ненчев, са постъпвали жалби за нарушения на ЗУТ. Проверките, извършвани от негови подчинени служители, не са установявали каквито и да е нарушения при изграждането на сградата, чийто строителен надзор е осъществяван от дружеството, собственост на съпругата на началника на РДНСК, за което той е подписал и съответни писма до подателите на жаблите. С решението на КПКОНПИ е наложена глоба в общ размер на 10 000 лв.

Постановено е и трето поред решение, с което е установен конфликт на интереси по отношение на Румен Павлов, кмет на Община Стражица. След проведена тръжна процедура, общински имот с площ от 607 кв. м., е бил продаден 11 472 лв. на Димитър Иванов, назначен по трудов договор от кмета Павлов като шофьор в общината. Година по-късно, Иванов продал имота на съпругата на Румен Павлов, за 6340 лв. През 2019 г. Димитър Иванов придобил още един общински имот, с площ от 1020 г. И той, като първия имот, граничи с имота в гр. Стражица, върху който е изграден хотел „Ралица“, собственост на кмета Павлов. Шофьорът на общината, купувач на имотите, е и учредител и представляващ сдружение с нестопанска цел, което носи името на самия кмет – „Спортен клуб Румен Павлов – 2016 г.“. Наложената глоба, в съответствие с разпоредбите на закона, е в размер на 5000 лв. С решение на Комисията от 13 май 2020 г. на кмета на Община Стражица, за установен конфликт на интереси, бе наложена глоба в размер на 15 000 лв. и отнемане на сумата от 53 350 лв. Първото решение на КПКОНПИ по отношение на Румен Павлов е от 20 февруари 2020 г., когато за сключени от него 12 договора в частен интерес му бе наложена глоба в общ размер на 60 000 лв.

Конфликт на интереси е установен и за Христо Христов, кмет на Община Болярово, мандат 2015 г. – 2019 г. Той е сключвал договори за отдаване под наем на земеделска земя от общинския поземлен фонд със своя син – земеделски производител. В процедурите по сключването им и  определянето на наемната цена и на конкретния земеделския производител за наемател няма нарушения, но кметът е бил длъжен сам да се отстрани от изпълнението на тези задължения /да си направи отвод/, тъй като действията му са в частен интерес /на свързаното с него лице/. Наложената глоба е в размер на 5000 лв.

Съгласно ЗПКОНПИ, конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба. След образуване на производството, Комисията изисква и получава необходимата информация и  документи и се произнася с мотивирано писмено решение в срок до два месеца, който може да бъде удължен еднократно до 30 дни. Решенията за всички посочени по-горе лица не са окончателни и подлежат на обжалване или протест по реда на АПК. Установяването на конфликт на интереси с влязло в сила такова решение е основание за освобождаване от длъжност, освен когато в Конституцията е предвидено друго.