Премиерът Борис Джонсън отложи облекчаването на мерките срещу разпространението на коронавируса и подготви страната за една есен, без контакти с близки и приятели, пише британският вестник The Times

На пресконференция на Даунинг Стрийт, след като на домакинствата беше забранено да се срещат помежду си вкъщи в части от Северозападна Англия, Крис Уити, главният лекар на Кралството, категорично предупреди, че страната е „достигнала границите“ на възможните облекчения. 

„Ако искаме да правим повече неща в бъдеще, може да се наложи да правим по-малко от някои други неща сега“, каза той. „Идеята, че можем да отворим всичко и да държим вируса под контрол, очевидно е погрешна“.

Премиерът Джонсън каза, че завръщането на учениците в училище е национален приоритет, но в други области свободите са „условни“. Неофициално правителствените източници твърдят, че стратегията на премиера е да поддържа училищата отворени, дори ако това означава намаляване на свободата на домакинствата да се социализират, за да позволи на работниците да ходят на работа и икономиката да се движи.

Джонсън също така затегна правилата относно покритията за лица, които ще станат задължителни след една седмица в музеи, галерии, кина и други закрити обществени пространства, където непознати се смесват. 

Последните данни на Службата за национална статистика разкриват, че новите инфекции са се удвоили от края на юни до около 4 200 на ден. Даунинг Стрийт е обезпокоен от нарастването на инфекциите, скоро след като правилата бяха облекчени на 4 юли, за да могат две домакинства да се срещнат на закрито.

Страховете са, че през есента и зимата, когато хората прекарват много повече време на закрито, инфекциите ще излязат извън контрол през най-натоварения период за Националната здравна система (НЗС). 

Източник на Даунинг Стрийт каза: „Няма много доказателства, че повторното отваряне на училищата ще доведе до голяма промяна в процента на зараза и очевидно помага на хората да отидат на работа. 

Но това не е така при групи хора, които се социализират. Трябва да бъдем внимателни, за да защитите икономиката, защото тя вече понесе голям удар. “Борис Джонсън каза, че макар да съжалява, че не може да продължи със следващия етап на отваряне на икономиката, той няма да позволи на вируса да „причини повече болка и повече страдания“.

Той също така използва момента, за да заложи вкъщи нов лозунг „ръце, лице, пространство“, предназначен да припомни на британците за придържане към съветите за хигиена, носене на маски и социално дистанциране

Източник: Агенция „Фокус“