Австрийски турист счупи пръстите на краката на гипсова отливка на известната скулптура на Полин Бонапарт на италианския скулптор Антонио Канова (1757-1822 г.), докато си правеше селфи, заяви директорът на музея Посаньо – Виторио Згарби

Инцидентът е станал в музея Посаньо в Италия, в който се помещава колекция от отливки на произведения на Канова. Както самият музей съобщи във Фейсбук, турист от Австрия е седнал върху скулптурата и така е счупил два от пръстите й, след което набързо напуснал музея, без да уведоми никого за случилото се.

Щетите станали известни едва по-късно, когато австриецът вече не бил в музея. Кадрите от камерата, записала инцидента, са вече на разположение на карабинерите. Според австрийското издание „Kronen Zeitung”, пръстите на скулптурата, които са били смазани, когато австриецът се опитал да си направи селфи вече се реставрират.

„Изисквам строгост от органите на реда и съдебната система в тяхното търсене на безразсъдния вандал, за да не се върне вкъщи безнаказано. Осакатяването на работата на Канова е неприемливо“, каза Згарби във Фейсбук.

Изключителният италиански скулптор Антонио Канова е виден представител на италианският неокласицизъм, той е считан за един от най-значимите италиански скулптори на своето време. Именно мраморната скулптура на Полин Бонапарт, средната и най-обичана сестра на френския император Наполеон I, донесе най-голяма слава на Канова.

Източник: БГНЕС