„Франс прес“ и „Шпигел“ отразяват подробно протестите в България

Вече цял месец продължават демонстрациите в София. Изгледите Бойко Борисов да подаде оставка обаче не са големи – българският премиер има много съюзници в ЕС, в това число и Германия, отбелязва авторитетното издание „Шпигел“ в свой водещ материал със заглавие „Бунтове на улица “Тиква“.

.

Полицията пристигна на зазоряване – организирана акция със представители на властта, които да разчистят блокираните пътища и палатките в страната. Няколко демонстранти бяха задържани. Организаторите обаче отсякоха – протестите ще продължат, подчертава германската медия.

Вече измина месец от началото им. Възмущението продължава да кипи през последните няколко седмици по-голямата част от демонстрантите протестират вечер и сутрин преди работа. Такава практика освен в столицата има и в Пловдив, Варна и Бургас.

Няколко хиляди се събират почти ежедневно. Броят им може да се увеличи през септември месец, когато почивките свършат. Гневът може да се надигне драстично и по-рано заради полицейските операции от петък. Според данните 60% от гражданите на страната подкрепят протестите, подчертава „Шпигел“.

Демонстрантите са преименували една от улиците от блокадата на Орлов мост на ул. “Тиква”. Това е прякор на премиера Бойко Борисов, който е враг №1 на протестиращите. Името му е еманация на цялата политическа система, свързва се с корупцията, несправедливостта, липсата на демокрация и прозрачност, злоупотребата с власт, непотизма (б.р.- раздаването от на средства и длъжности с цел укрепване на властта) и унищожаването на природата.

Най-бедната държава в Европейския съюз

Борисов направи рокади в кабинета си. Няколко министри трябваше да напуснат в опит да се потуши напрежението на площада. Но това няма да помогне. Това се превърна и в шега сред протестиращите, които заявиха, че се местят столовете на палубата на “Титаник”. Борисов обаче няма да си тръгне толкова бързо. Протестите може да не постигнат нищо, а освен това премиерът има и съюзници.

Неговата партия ГЕРБ е част от Европейската народна партия в ЕП. Там е и партията на Ангела Меркел.

Демокрацията в България обаче е заплашена толкова, колкото и в Полша и Унгария. На протестите в София се появи и плакат, който отправи директен въпрос към германския канцлер: Госпожо Меркел, не се ли срамувате от този корумпиран човек?

Системата на Борисов превърна България в най-бедната страна в Европейския съюз, а заедно с това – и държавата с най-бързо топящо се население в света.

При преобладаващите условия много българи не искат да имат деца или да емигрират. В класацията за свобода на печата от „Репортери без граници“ страната на ЕС е на 111-о място от 180 държави, напомня „Шпигел“.

„Франс прес“ също акцентира върху протестите в България и наново изградените блокади на възлови кръстовища. Агенцията съобщава, че протести се провеждат и в още пет други града в страната.

Над 5 000 души се събраха в проливния дъжд, за да извикат “Мафия” и “Оставка” за 30 последователен ден. Това е най-голямата протестна вълна в най-бедната европейска държава от 2013-2014 насам, отбелязва „Франс прес“.

На протестите присъстват предимно млади хора. Настояванията им са за оставката на кабинета на премиера Бойко Борисов, както и на главния прокурор Иван Гешев. Според протестиращите те са свързани със задкулисни олигарси.

Борисов вече е подавал два пъти оставка. Но заедно с коалицията си в четвъртък решиха, че ще изкарат мандата си докрай и редовни избори ще има през март 2021 г.

Протестиращите окупираха ключови кръстовища в София, Варна, Пловдив. Сериозно възпрепятстван бе трафика, а освен това бе блокиран и път в централната част на страната. Полицията реши да разчисти палатковите лагери рано сутринта в петък, като предупреди – повече блокади няма да бъдат толерирани.

Въпреки това обаче три нови блокади бяха сформирани през нощта. Барикадата е направена с помощта на контейнери за боклук, пейки и бетонни блокове.