Властите на Словакия обявиха в понеделник (10 август), че са изгонили трима служители в руското посолство в Братислава заради злоупотреба със словашки визи

Местните медии твърдят, че това има връзка с убийство на грузинец в Берлин миналата година, пише базираният в Брюксел портал Euractiv, цитиран от Агенция „Фокус“.

„Според информация на словашките разузнавателни служби, тяхната дейност противоречи на Виенската конвенция за дипломатическите отношения“, заяви говорител на словашкото външно министерство в изявление по имейл.

„На всичкото отгоре имаше злоупотреба с визи, издадени в консулството на Словакия в Санкт Петербург и във връзка с това беше извършено тежко престъпление на територията на друга държава-членка на ЕС и НАТО“, каза той.

Министерството не предостави повече подробности, но оправданието привежда експулсирането във връзка с убийството на бивш чеченски бунтовник с грузинско гражданство в Берлин миналото лято

Руско-грузинската жертва, известна като Зелимхан Хангошвили, е бивш чеченски бунтовник, който се е сражавал срещу руските сили. Той бе застрелян на 23 август 2019 г. в берлински парк.

Словашки медии, както и разследващият уебсайт bellingcat.com, съобщават, че един от хората, заподозрени в участие в убийството, макар и не в самата стрелба, е пътувал до Европа със словашка виза.

Словашкият външен министър Иван Корчок разпореди разследване за издаването на визи в консулството в Санкт Петербург миналия месец.

Германските федерални прокурори обвиниха Русия през юни, че е поръчала убийството на грузинеца и обвиниха руснак за убийството.

Германия експулсира двама членове на руското посолство през декември във връзка със случая.

Кремъл категорично отхвърли твърдението, че има някаква връзка между убийството и руското правителство.

Словашкото външно министерство заяви, че тази седмица руските дипломати трябва да напуснат страната.

Русия заяви, че ще отговори огледално на решението на Братислава.