В проекта е записано, че промяната в методиката създава възможност на социалния министър да предложи размер на линията на бедност на базата на обективна информация

Проект на правителствено постановление за допълнение на Методиката за определяне на линията на бедност за страната предвижда социалният министър да има правомощия да предлага размера на официалната линия на бедност според възможностите на бюджета. Проектът е публикуван за обществено обсъждане. Промените са заради влошената икономическа ситуация, предизвикана от разпространението на коронавируса.

Според сега действащата методика до 31 август трябва да се определи линията за следващата година. Това става по специална формула, според данните от изследването „Статистика на доходите и условията на живот“, ежегодно провеждана от НСИ съгласно методология на Евростат, и индекса на цените на малката потребителска кошница.

В предложения за обществено обсъждане проект се предвижда тази формула да не действа, когато пред предходното тримесечие на текущата календарна година Националната статистика е отчела забавяне на темпа на растеж на БВП и такова забавяне се предвижда от средносрочната бюджетна прогноза за текущата година.

В проекта е записано, че промяната в методиката създава възможност на социалния министър да предложи размер на линията на бедност на базата на обективна информация, съобразена с възможностите на бюджета, но не по-малък от определения размер на линията на бедност за страната през текущата година.

Източник: Fakti.bg