Турска подводница се приближилa до нос Сунион в столичната област Атика, на 70 км от Атина, като е  навлязла навътре в гръцки териториални води, съобщи днес гръцкият сайт за военна проблематика armyvoice.gr

Опасността от война между съседите ни става все по реална.

По данни на изданието турска подводница тип 209 е засечена от гръцки хеликоптер, когато прекосила пролива Кафирефс между островите Евбея и Андрос, и се приближила към област Атика.

Фрегатата „Саламис“ е засекла турска подводница западно от остров Родос, а друга се намирала в района на остров Карпатос. Сайтът посочва, че в тази връзка във военноморските сили на Гърция е обявена тревога, а от днес сутринта хеликоптери „претърсват“ с хидролокатори за подводници Егейско море.

Гръцкият портал съобщава, че в Егейско и в Средиземно море, далеч от границите на зоната, обявена от Турция с международно навигационно съобщение Навтекс, се намират между 6 и 8 турски подводници, „които участват в операции, опитвайки се да достигнат бреговата линия на Гърция“.

Официално потвърждение на тази информация няма

Според изданието Турция се опитва да създаде условия за военен инцидент с Гърция, за да принуди Атина да преговаря за морските зони при турски условия. „Напрежението в Егейско море става опасно, след като съюзниците (от страните от ЕС) галят слуха на Ердоган“, посочва Armyvoice.gr и отбелязва, че под натиск на Германия дори не е било прието решение за осъждане на турските провокации на вчерашния извънреден Съвет на ЕС по външни работи.