ЕС е готов съвсем скоро да наложи санкции на мнозина, отговорни за насилието и подмяната на резултатите от президентските избори в Беларус. Това съобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел след днешната извънредна видеоконференция на европейските държавни и правителствени ръководители.


На пресконференция в отговор на въпрос той отбеляза, че в хода на подготовката на санкциите предстои да се прецени ролята на президента на Беларус Александър Лукашенко. ЕС е съпричастен с хората в Беларус и не приема безнаказаността, посочи Мишел.


Изборите не бяха свободни и честни, не отговаряха на международните изисквания, не признаваме обявените резултати. Гражданите на Беларус имат право да определят своето бъдеще. Насилието срещу мирните протестиращи бе потресаващо и е неприемливо, осъждаме тази жестокост и настояваме за пълно разследване, добави той.
Мишел отбеляза необходимостта от силно гражданско общество и независими медии. Протестите не са геополитически, а на първо място са отражение на национална криза с искане за свободни избори. Призоваваме властите в Минск да намерят мирен изход, всички трябва да подкрепят този процес, добави председателят на Европейския съвет.
Той изрази задоволство, че след вчерашния му разговор с руския президент Владимир Путин Кремъл заявява, че не подготвя военна намеса в Беларус. Мишел уточни, че е настоял пред руския държавен глава решението в Беларус да бъде намерено с национален диалог и без външна намеса.


Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен поясни, че ЕС не цели толкова да бъде посредник в търсенето на мирен изход, а по-скоро да се отворят вътрешни комуникационни канали в страната. Така Фон дер Лайен внесе оттенък във вчерашната заявка на говорител на Европейската служба за външна дейност, че ЕС е готов за посредничество.


Хората в Беларус искат промяна, впечатлени сме от тяхната смелост. Те излязоха на мирен протест, а отговорът на властите бе неприемливо насилие. Готови сме да подкрепим мирното предаване на властта в Беларус, посочи председателят на ЕК.
По нейните думи комисията ще осигури на Беларус 53 милиона евро, като основната част от средствата ще послужат за борба с епидемията от Ковид-19. Фон дер Лайен уточни, че ЕС ще внимава средствата да подкрепят гражданите, а не управниците. От посочената сума два милиона евро ще бъдат в помощ на жертвите на насилието на държавните власти, а един милион – за гражданското общество и независимостта на медиите.


Трябва да бъдем твърди към онези, които „откраднаха“ изборите и проявиха жестокост към протестиращите. Подготвяните санкции ще бъдат обявени възможно най-скоро и няма да засягат гражданите на Беларус. Протестите в Беларус не са против някоя съседна държава или организация, а са за човешки права и правото на хората да определят бъдещето на страната си. Насилието трябва да бъде прекратено, бъдещето на Беларус трябва да се реши в Беларус, заяви Фон дер Лайен. 

Източник: БТА

Снимка: АР