Българското Външно министерство разпространи декларация, с която иска „незабавно, независимо и обективно разследване” на случая с руския опозиционер Алексей Навални, който е в болница в Германия. Тонът на министър Екатерина Захариева е недипломатичен и груб, дори заповеднически. Той е неадекватен на българо-руските отношения, имащи вековна история и традиции. Наред с това дори е несъвместим с позициите на водещите развити европейски държави, които се  грижат главно за своите интереси и се съобразяват с липсата на доказателства за отравяне на Навални

Но явно българската власт, на която народът иска оставката,  отново отклонява по най-неадекватен начин общественото внимание, като разгаря безсмислено русофобска истерия. Виждаме неефективния сценарий от Студената война, претоплен около Крим и казуса „Скрипал”. Русофобията е пропаганда, издигната в ранг на държавна политика от шепа агресивни ястреби във Вашингтон и Брюксел, но е тъжно, че за пореден път безгръбначната българска дипломация е слуга на тази политика, която няма нищо общо с българския интерес и въжделенията на 80 % от българите.

Странно е поведението на Захариева, която размахва пръст и раздава квалификации по адрес на Русия, а не вижда гредата в окото на правителството на Борисов…

Затова питаме!

Къде са резултатите от разследванията на скандалните записи на Борисов, който нецензурно, грубо и каруцарски обижда президента, председателя на парламента, подиграва се с европейските си колеги, заплашва да „изгори” евродепутата от левицата  Елена Йончева?

Какво става с разследването на скандалните снимки с милионите евро и пистолет от спалнята на Борисов, обиколили световните информационни агенции!?

А кой ще отговори за побоя над протестиращи срещу мафиотско-мутренския модел на Борисов пред Министерския съвет и на герберската конференция!?

Къде са отговорите за мутренското нахлуване и силовашки прокурорски произвол срещу президентската институция?

И най-важното! Някой разследва ли всеобхватната бедност, в която живеят над половината българи? Или демографската катастрофа и състоянието на здравната система – доведени до състояние на реален геноцид? Ами корупцията, превзела държавната и местната власт като раково образувание, което може да бъде отстранено само с политическа воля и скалпел…

Мафиотско-мутренският модел (част от който е и министър Е. Захариева) на превзетата държава няма право да чете морал другиму!

Изходът е един – оставка, служебен кабинет и честно състезание на свободни избори! Реален, а не подменен вот на Суверена, за да се случи мечтаният от всички Рестарт на Държавата –  демократична, правова и социална, така както е по Конституция!

Всички други предложения на Борисов за нова конституция и Велико народно събрание са “шменти-капели” и нямат нищо общо с реалността.

Оставка!!!

Проф. Светлана Шаренкова