Вицепремиерът Томислав Дончев смята, че следващите избори трябва да са машинни. В своя позиция той споделя личното си мнение, според което в обществото има консенсус, че машините ще помогнат за честността на изборния процес

„Разбира се, отчитаме и мненията на експерти, както и представители на държави, които са въвели машинно гласуване, а после са се отказали, тъй като твърдят, че то създава повече рискове, отколкото възможности.“, изтъква Дончев.

„Машините трябва да са закупени и да са собственост на държавата. Нелепо е всеки път да се наемат. Това прави изборите скъпи и създава риск за сигурността на надзорния процес“, смята още той и акцентира на това, че те трябва да бъдат закупени от ЦИК.

„Осигуряването на машините от МС би дало повод за спекулации, че управляващите ще контролират изборния процес. ЦИК е органът, избран от НС, в който са представени всички партии и който има отговорността да организира изборите. Той винаги е получавал подкрепа от изпълнителната власт, без правителството да се меси в изборния процес“, казва още Дончев.

Той информира, че заедно с „Информационно обслужване“ е направено пазарно проучване и са събрани оферти от различни производители на машини, които могат да ги изработят в срок до следващите редовни парламентарни избори. Офертите са изпратени и на ЦИК след тяхно искане.

Дончев коментира и оставката на председателя на ЦИК. Той отрече тя да е подадена заради конфликт с него, а коментарите за това определи като „нагли спекулации“.

„Уважавам г- жа Стоева като човек и професионалист. Мисля, че заедно с този състав на ЦИК работихме добре и резултатно заедно. Доказателство за това са последните местни избори, които протекоха добре, въпреки всички предизвикателства. Коментарите, че оставката ѝ е заради конфликт с мен, са нагли спекулации. Сигурен съм, че тя би казала същото, ако я попитате“, заявява още вицепремиерът.

Той допълва, че мотивите на Стоева са разбираеми. „Действащият изборен кодекс не позволява адекватна организация на изборния процес и поради тази причина той спешно трябва да бъде изменен. В него нито е записано какъв тип трябва да са машините (има поне 3 вида), нито кой ги осигурява. Това не е изненада, доколкото между политическите сили в НС няма консенсус по темата. На база тези текстове, нито ЦИК, нито МС, нито ИО, нито който и да било друг може да похарчи бюджетни средства и да закупи машини, защото няма нито това право, нито това задължение“, изтъква още вицепремиерът.

Източник: lupa.bg

Снимка: Investor Media Group