Споразумението от Преспа с Гърция и Споразумението за добросъседство с България ни осигуриха членство в НАТО и отвориха вратата за преговори с ЕС

Това каза пред македонския парламент Зоран Заев.

„На тези парламентарни избори имахме смелостта да създадем първата изцяло мултиетническа коалиция „Можем“.

Днешната управленска програма включва нашата силна ангажираност и политическа воля за засилване на изпълнението на стратегическите приоритети на страната ни: Нова енергия и решителност в създаването на по-динамичен икономически растеж, устойчиво развитие, ефективно върховенство на закона и силни институции, модерно образование, успешно и ефективно членство в НАТО, силна воля за успешно започване и прекратяване на преговори по главите за членство в Европейския съюз, и добри междуетнически и съседски отношения“.

С тези думи бъдещият македонски премиер Зоран Заев се обърна към депутатите на днешното извънредно пленарно заседание, на което се очаква да бъде гласувано предложението на Заев за нов състав на кабинета.

„През последните три години в Северна Македония са влезли общо 1 милиард и 177 милиона евро преки чуждестранни инвестиции. През първото тримесечие на 2020 г., когато се състоя официалното присъединяване към НАТО, в страната бяха направени 2,8 пъти повече чуждестранни инвестиции спрямо първото тримесечие на 2019 г. Това е допълнителна мотивация да работим два пъти по-усилено. Не само за излизане от кризата с възможно най-малко последствия, но и за бързо връщане към предишните темпове на растеж“, допълни Заев, цитиран от БГНЕС.

„Ще изградим 260 км магистрали, 300 км експресни регионални пътища, 950 км местни пътища и ще рехабилитираме 1500 км трайна пътна инфраструктура. Ще изградим нови 500 км канализация и водоснабдителни системи, за които ще осигурим 100 милиона евро за всички общини в Република Северна Македония. Ще продължим с изграждането на железниците, особено на Коридор 8, който е на стойност над 500 милиона евро, и ще рехабилитираме изцяло железопътната линия на Коридор 10 и цялата железопътна мрежа у нас“, каза още Заев.

„След като се присъединихме към НАТО, ще покажем, че можем да влезем и в ЕС, – това е национален стратегически интерес от десетилетия. Новото правителство остава сериозно ангажирано с реализирането на Споразумението от Преспа с Гърция и Споразумението за добросъседство с България. Тези споразумения ни осигуриха членство в НАТО и отвориха вратата за преговори с ЕС. До пълното им реализиране остават задълженията, по които ще работим в духа на взаимното разбирателство както със съседите ни Гърция и България, така и с останалите съседи – Сърбия, Косово и Албания“, допълни Заев.

В речта си той обещава и по-високи заплати за лекарите, ново оборудване за болниците, инвестиции в публичната сфера и подпомагане на различни видове работници.