За 15-а година събитието събира държавни и правителствени ръководители, външни министри и представителите на международни организации, които ще обсъдят засилването на регионалното сътрудничество и възможностите за преодоляване на последствията след пандемията

Премиерът Бойко Борисов ще участва днес в Стратегическия форум в Блед, Словения, съобщи правителствената пресслужба, цитирано от epicenter.bg.

За 15-а година събитието събира държавни и правителствени ръководители, външни министри и представителите на международни организации, които ще обсъдят засилването на регионалното сътрудничество и възможностите за преодоляване на последствията след пандемията.

Тази година форумът е под надслов „Предизвикателства и възможности пред света след Covid-19; Съседи-региони-глобален свят – партньори или съперници?“.

В рамките на събитието в словенския град Бойко Борисов ще участва в дискусията „Европа след Брекзит и Covid-19“, на която ще бъдат дискутирани актуални теми от европейския дневен ред, както и предизвикателствата пред държавите в региона и начините за бързо икономическо и социално възстановяване след пандемията.

Сред участниците в 15-то издание на форума в Словения ще бъдат министър-председателите на Чехия, Полша, Унгария, Хърватия, Италия, президентът на Сърбия, управителният директор на МВФ Кристалина Георгиева, президентът на МОК Томас Бах.

В рамките на събитието ще участват и върховният представител по външната политика и политиката за сигурност на ЕС Жозеп Борел, заместник помощник държавния секретар на САЩ Матю Бойс, специалният представител на ЕС за диалога Белград-Прищина Мирослав Лайчак.

Домакини на форума са министъра на външните работи на Словения Анже Логар и президента на Словения Борут Пахор.