Два дни преди обявеното от протестиращите „Велико Народно въстание”, насрочено за 2 септември, протестиращите настояват за оставката на правителството, оставка на премиера Бойко Борисов, оставка на главния прокурор Иван Гешев и провеждане на честни избори, предаде репортер на БГНЕС.

В 54-я ден на антиправителствени протести гражданите остават верни на исканията си. Обстановката в т.нар. “триъгълник на властта”, заключен между сградите на Министерски съвет, Народно събрание и президентството, е спокойна. Хората скандират „оставка” и „мафията вън”.

Отзвук тази вечер има дадената по-рано пресконференция на ДПС, на която от движението заявиха, че нито ще подкрепят искането на ГЕРБ за нова Конституция, нито за свикването на Велико Народно събрание.

От „Отровното трио” коментираха вече, че след изявлението на движението и последният шанс за задържане във властта на Борисов вече не съществува. “Ние не се доверяваме на мафиотското управление до окончателната и бърза оставка на правителството и съставянето на служебен кабинет, гарантиращ честно и прозрачно провеждане на изборите. Протестите продължават, както и всенароднoто въстание на 02.09 остава”, заявиха още проф. Велислав Минеков, адв. Николай Хаджигенов и Арман Бабикян.

Днешният протест започна още в 18.30 часа, когато протестиращи се събраха пред сградата на представителството на Европейската комисия на ул. “Г.С.Раковски”, където обявиха началото на края на оперативна програма “Фасадна демокрация”. Според инициаторите, тази програма, чийто бенефициент е ГЕРБ и коалиционните партньори, краде от бъдещето на българските гражданите и призоваха европейските институции да си отворят очите за случващото се в България и да спрат да финансират корупцията у нас.

Преди 21 часа от трибуната на протеста се чуват призиви за масово присъствие на големия протест в сряда.

Тези мутри Велико Народно събрание няма да правят, когато дойде време, ще го правят тези, които са овластени от вас, обърна се Арман Бабикян от търибуната на протеста към хората на площада. ВНС ще го правят тези, които имат доверие, а не тези с мозъци като аспиричнце, добави Бабикян.

Малко след като си подаде оставката, защото той ще я подаде, няма къде да ходи, малко след като си подаде оставката ще чуете поне 10 председатели на партии, които ще ви кажат, че те са го свалили, предупреди още Бабикян и продължи: Затова ви моля, огледайте се около вас на площада – тези, които сте тук, и тези, които са идвали и тези, които ще идват – вие сте тези, които ще свалите Бойко Борисов.

Силата е във вас. Силата, която ще помете с метлите тези хора е във вас, а не в онези, които ще се наредят в студиата след измитането на диктатора. Вярвайте на вас, на приятелите си, вярвайте на роднините си, вярвайте на събратята си, призова още Арман Бабикян.

В допълнение проф. Минеков заяви, че такова нещо през последните 30 години история не е имало. Няма умора, краят наближа, добави той.

От площад „Независимост” недоволните ще тръгнат към блокадата пред Ректората на СУ, а от там и към ключовия Орлов мост.

Източник: БГНЕС