Министърът на здравеопазването издаде три заповеди във връзка с решение на Министерския съвет за удължаване на извънредната епидемична обстановка до края на месец септември, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Заповедите се отнасят до туризма, началото на учебната годна и дистанционната работа, която редица фирми въведоха от началото на извънредното положение у нас.

Основните промени в текстове са както следва:

Отпада изискването за отрицателен PCR тест и карантина за пристигащите от Турция, Сърбия и Беларус

Лицата, които пристигат в България от Турция, Сърбия и Беларус се допускат на територията на страната без да е необходимо да представят документ, показващ отрицателен резултат от изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19. Директорът на съответната регионална здравна инспекция отменя със заповед издадените предписания за поставяне под карантина на лица, пристигнали в България от Турция, Сърбия и Беларус в периода от 20.08.2020 до 31.08.2020 г.

Присъствените учебни занятия в системата на училищното и предучилищното образование се възобновяват

Възобновяват се присъствените учебни занятия в системата на предучилищното и училищното образование се възобновяват. Учебният процес се организира и провежда в съответствие с изготвените от Министерството на образованието и науката и Министерството на здравеопазването Насоки за работа на системата на предучилищното и училищно образование през учебната 2020-2021 година в условията на COVID-19.

Присъствената дейност във висшите училища се осъществява според изискванията на съответното висше училище и при спазване на въведените в страната общи противоепидемични мерки. При възможност обучителният процес се провежда и от разстояние в електронна среда чрез използването на информационни и комуникационни технологии.

Езикови и образователни центрове, както и занимални, организирани от юридически и физически лица, предоставят услугите си в електронна среда, а при невъзможност – при осигуряване на физическа дистанция между лицата от 1.5 метра и при спазване на въведените противоепидемични мерки.

По отношение посещенията на външни лица/свижданията в лечебни заведения – считано от утре, 1 септември, същите се разрешават единствено за близките на пациенти в терминален стадий.

Със същата заповед в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни се допускат посещения на външни лица по изключение и по преценка на директора.

Препоръчва се осъществяването на работния процес да продължи в дистанционна форма

Работният процес на колективните органи за управление и на служителите да се провежда при възможност в дистанционна форма (надомна работа/работа от разстояние) или да се установи работно време с променливи граници или работа на смени. Това се посочва в издадена днес заповед на министъра на здравеопазването.

Съгласно заповедта работодателите могат да прилагат и други превантивни мерки и методи на работа, в зависимост от спецификата на съответната трудова дейност. Целта е да бъде осигурено по-добро ниво на защита на работещите, в т.ч. и ограничаване на несъществените контакти на работното място.

Източник: dir.bg