Трима от петимата кандидати за лидер на най-голямата опозиционна партия в България БСП се отказаха от участие в първия в историята на партията пряк избор за лидер

Отправиха обвинения, че се готвят манипулации, но не представиха доказателства за твърденията си. В мнозинството социалисти се създаде впечатлението, че те отстъпват заради страх и злоба.

Страх, че ще се представят неубедително на фона на подкрепата, която получава Корнелия Нинова. И от невиждана в историята на партията злоба към нея като председател, която преминава както границите на възпитанието и джентълменското отношение, така и политическите правила и логика. Обзети от неистово желание да провалят прекия избор и да отстранят Нинова, те са готови да взривят партията с процедурни и апаратни хватки, с публична компроматна кампания, интриги и саботаж на партийни решения.

Днес, когато ГЕРБ се гърчи в дълбока политическа криза, когато обществото е излязло на протест с искане на оставка на властимащите, БСП е единствената алтернатива и необвързана със задкулисни договорки партия, която може да смени порочния мафиотско-мутренски модел на управление.

Ето защо вътрешнопартийните битки в БСП обслужват волно или неволно само и единствено ГЕРБ. Дават повод на Борисов да твърди, че е гарант на стабилността, дискредитират БСП в очите на гражданите.

Прекият избор на председател на БСП се провежда по уставна норма, гласувана два пъти на конгрес и по правила, утвърдени от Националния съвет още през декември м.г. Трима от кандидат-председателите, които твърдят, че можело да има манипулация на 12 септември (деня на избора), са действащи или доскорошни членове на висшето ръководство с преки отговорности за организационното и идейното състояние на БСП, но прехвърлят с лека ръка своята отговорност върху Нинова. Не е мъжко! Не е партийно! Не е морално! Именно затова пряк избор трябва да има, в който да вземат участие всички социалисти, милеещи за бъдещето на БСП.

Залогът е партията. Но залогът е и България – искаме ли да продължим да живеем в лепкавото безвремие на ГЕРБ, или искаме реална промяна към социална, демократична и правова държава, авангард на която да е единна, консолидирана и силна БСП.

Проф. Светлана Шаренкова