Гърция засили полицейското присъствие на остров Лесбос заради нарасналото напрежение около пренаселения бежански лагер Мория, който изгоря при два пожара по-рано тази седмица, предаде ДПА

Няколко автобуса с допълнителни части за борба с безредиците, както и две водни оръдия, пристигнаха с ферибот на острова, показа репортаж на националната телевизия.

Над 12 000 мигранти прекараха трета поредна нощ на открито, след като два пожара във вторник и в сряда през нощта унищожиха пренаселения и окаян лагер. Някои обитатели са продължили да палят пожари в лагера и околните полета и са нападали полицейските сили на място.

Засиленото полицейско присъствие е в отговор и на реакцията на местните жители, които с всеки изминал ден се гневят все повече на ситуацията. Много от тях, включително почти всички кметове, заявиха, че не искат повече бежанци на Лесбос след пожарите.

„Всички те трябва да си отидат. Без лагери на Лесбос повече“, каза пред телевизията управителят на Северния егейски район Костас Мудзурис.

Местните представители изразиха също така разочарование от ЕС.

На Лесбос витаят и страхове от разпространение на новия коронавирус. До момента 35 мигранти са дали положителни проби. Местните жители блокират пътищата към местата, където правителството опитва да уреди временно настаняване за останалите без подслон мигранти.

Източник: БТА