Бившият британски премиер Тереза Мей заяви, че не може да подкрепи плана на правителството на Борис Джонсън за промяна на части от Споразумението за Брекзит с ЕС. Тя заяви пред депутатите, че този ход, който ще наруши междунароадните закони, ще навреди на доверието във Великобритания

Т. нар. Законопроект за вътрешния пазар предстои да бъде гласуван във вторник в Камарата на общините след като миналата седмица премина първата преграда при гласуване на второ четене. 

Министрите твърдят, че мярката съдържа важни гаранции за защита на Северна Ирландия и останалата част на Обединеното кралство след Брекзит. Целта е да се позволи свободното  движение на стоки и услуги през съставните части на кралството – Англия, Шотландия Уелс и Северна Ирландия, когато страната напусне европейския общ пазар и митнически съюз на 1 януари. 

Законът обаче дава правомощия на министрите да променят части на една правно обвързваща сделка, каквото е споразумението за излизане от ЕС. Подобно на Тереза Мей още четирима бившия британски премиери – Джон Мейджър, Тони Блеър, Гордън Браун и Дейвид Камерън – се изказаха против законопоректа. Лейбъристите и дори част от торите също са загрижени за международната репутация на страната. 

Тереза Мей изтъкна, че тази мярка само ще остлаби позициите на Великобритания в очите на света като страна, която не държи на думата си и погазва поети международни ангажименти.

Източник: БНР

Снимка: ЕПА/БГНЕС