Китай осъди приемането на законопроект в Камарата на представителите на САЩ, с който се забранява вносът на стоки от Синцзян-уйгурския автономен район с цел борба срещу принудителния труд на уйгурите, предаде АФП

Този полупустинен район в Северозападен Китай отдавна страда от кървави атентати и от няколко години там са въведени строги мерки за сигурност в рамките на борбата с тероризма, отбелязва БТА.

Повечето уйгури са мюсюлмани. Те са основният етнос в Синцзян.

Според правозащитни организации в този автономен район над един милион души са били въдворени в лагери. Китай твърди, че става дума за центрове за професионално обучение, чрез които да се помогне на местните жители да си намерят работа и да се отдалечат от религиозния екстремизъм.

В рядък момент на единомислие между демократите и републиканците Камарата на представителите прие вчера с огромно мнозинство законопроект за Синцзян, който забранява вноса на повечето стоки от този район, за да се спре влизането в САЩ на изделия, произведени с „принудителен труд“ от уйгурите.

Пекин реагира остро и обвини Вашингтон, че клевети Китай по въпроса за човешките права.

„Така нареченият принудителен труд е абсолютна измислица, сътворена от някои западни индивиди и организации“, каза говорителят на китайското външно министерство Ван Вънбин.

„Китай изразява силното си възмущение и твърдо се противопоставя на това“, добави той и съобщи, че Китай е протестирал официално пред САЩ.

Законопроектът предвижда забрана на внос на всякакви стоки от Синцзян. Американските митници могат да направят изключение само при представяне на „ясно и убедително доказателство“, че дадено изделие не е изработено с принудителен труд.

Текстът трябва да бъде приет и от Сената и подписан от президента, за да влезе в сила.

Снимка: ЕПА/БГНЕС