Когато няма върховенство на закона или когато то е в риск, това оказва пряко влияние върху живота на всеки един от нас. Знам това от първо лице, защото съм израснала в авторитарен режим. Равенството пред закона беше илюзия

Това заяви зам.-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова по време на изявлението си при представянето на първия доклад за върховенството на закона. В него особено внимание се обръща на ситуацията в България.

Той е в четири точки и проследява връзката между върховенството на закона, функционирането на институциите, корупцията и свободата на медиите.

Липсата на резултати в битката с корупцията е един от ключовите въпроси, които са повдигнати от протестиращите в България, посочват в доклада.

„Все така се очаква от властите да постигнат последователни успехи с окончателни присъди по корупционни дела от висок ранг“, пишат от ЕК.

„Когато няма върховенство на закона или когато то е в риск, това оказва пряко влияние върху живота на всеки един от нас. Знам това от първо лице, защото съм израснала в авторитарен режим. Равенството пред закона беше илюзия. Медията разпространяваше прапоаганда в полза на управляващата партия. Трябваше да слушаме радио “Свободна Европа”, за да потърсим друга гледна точка”, посочи заместничката на Урсула фон дер Лайен по време на изявлението си.

Източник: Фрогнюз