Учителка е била арестувана и осъдена на година затвор, защото не е носила маска в час, пиеш в-к „Катимерини“. Гръцките власти са безкомпромисни и постоянно патрулират. Мъж също е задържан, защото отказал да носи маска в магазина. Мерките в страната продължават да се затягат, предава Нова тв.

Апокалипсис – това е думата, която определя обезлюдена Атина. Улиците са празни. Срещат се тук там бездомни кучета и полицейски патрули. Няма жива душа. Столицата прилича на мъртъв град след обявената национална карантина. Така е в цяла Гърция.

Над 70 000 превозни средства напуснаха Атина 24 часа преди обявяване на карантината и се отправиха към провинцията, където гърците сметнаха, че ще изкарат по-добре.

Над 5000 полицаи патрулират в града, за да следят спазват ли се мерките.

Снимка: БТА/AP


Говори се, че карантината, която е обявена до края на този месец, ще бъде удължена вероятно до края на годината.

От утре се забраняват и вътрешните полети в страната, ще се превозват само пътници, които имат сериозни здравословни причини.

QR- кодът става задължителен и за вътрешното пътуване. Отново ще се изисква отрицателен PCR – тест при влизане в страната .

„От днес за втори път в Гърция сме в карантина. Положението е трудно, за българите особено – оставаме без приходи, не се знае докога. Фирмите са затворени – трудно е положението и дано има благополучен изход от тази ситуация“, сподели Христо Аргиров.

„Вече сме в карантина, която ще продължи три седмици. Ситуацията е много трудна, защото ресторантьорството пострада най-много. Ще затворят доста заведения за съжаление. Вярваме и се надяваме, че тези мерки ще бъдат резултатни и след три седмици заведенията ще отворят и ще работим за Коледа. Вярваме, че правителството ще ни помогне с това, което обеща, за да се избегнат съкращенията и уволненията на работници и по-малко заведения да фалират“, обясни ресторантьорът Сотирис Статис.

Източник: ДИР