Ако сравним това, което се случва в момента, с това, което хората са преживели по времето на Испанския грип – единственото, което е различно, са технологиите. Това заяви в интервю за БГНЕС д-р Бранимир Кирилов, който е зъболекар и доктор по медицина от над 25 години. Д-р Кирилов е сложил в клиниката си уреди за дезинфекция на въздуха.

„След като се запознах с медицинската част на вируса, започнах да чета за историите на епидемиите. Това, което установих, че епидемиите имат цикличност, така че втората вълна, която следва, дори трета може би, е нещо съвсем очаквано. Испанският грип е върлувал по същия начин в Европа. Обикновено втората вълна е по-силна и заразява повече хора и повече хора губят живота си от това заболяване. След като се ориентирах решенията, които трябваше да взема е как да адаптирам практиката си към новата ситуация, така че да се справяме и да работим в тези условия. И едно от нововъведенията беше да осигурим дезинфекция на въздуха в помещенията, тъй като в моята професия аерозолът е много сериозен проблем.

Ако сравним това, което се случва в момента, с това, което хората са преживели по време Испанския грип – единственото, което е различно са технологиите. И ако ние не използваме тези технологии в наш интерес да може да се справяме със ситуации като тази, то тогава напредъкът в технологиите не е в полза на по-доброто качество на живот на хората. Категорично всички възможни технологии трябва да бъдат използвани в момента“, коментира д-р Кирилов.

И според него държавите са с забавили и не са предприели мерки, с които да направят превенция срещу заразата.

„Тук могат да бъдат вкарани всякакви предложения като категоризация на сгради – здравен паспорт на офиси; създаване на стандарти за лечебни заведения; категоризация на лечебните заведения, на лекарските кабинети, на доболничната помощ, на болнична помощ. Това са неща, които трябва да бъдат повдигнати, за да се осигури малко по-добра защита за всички участници в процеса на използване на закрити площи – това важи и за кафенета, театри, лечебни заведения“, посочи д-р Кирилов.

Оралният хирург отбеляза, че независимо дали в една театрална зала ще има такива уреди, тя отново трябва да остане на 50% пълна, тъй като при разпространението на коронавируса важна роля играе дистанцията.

„Трябва да се спазва дистанция, тъй като аерозолът се разпространява на 1,5-2 м. Дезинфекцията ще намали риска от заразяване и разпространение в една зала, но физическото разстояние между хората трябва да бъде съобразено“, категоричен е специалистът.

Попитан на какво отдава пикът на заразата, д-р Кирилов каза, че се дължи на комбинация от фактори.

„Най-вероятно има повишаване на вирулентността на вируса, т.е. той по-лесно се предава вече и е по-контагиозен – един човек може да зарази повече хора спрямо пролетта. Може би това е едната причина. Другата е умората. Човекът е социално „животно“ и ние като такива имаме нужда от социална комуникация, а социалната изолация довежда хората до предела на търпение. Имам усещането, че след социалната изолация, която беше съвсем резонна и правилна в пролетните месеци, хората, като развързани, тръгнаха да посещават ресторанти, барове, дискотеки, да се видят с близките и това доведе до бума на заразените в този есенен период“, смята стоматологът и е убеден, че с този вирус ще живеем десетилетия, може би столетия, тъй като той няма да изчезне.

Източник: БГНЕС