„Това са изборите, на които са гласували най-голям брой американци като абсолютно число. Поляризацията не е просто поляризация, а езикът на две групи. Има две Америки. Няма американски президент, който да е избиран с толкова много гласове, както Джо Байдън. Но разделението остава по това къде живееш, какъв е цветът на кожата ти“.

Това коментира пред БНР Иван Кръстев, ръководител на Центъра за либерални стратегии и изследовател в Института по по хуманитарни и социални науки във Виена.

По думите му е възможно разделението да стане и институционално:

„Чак през януари ще разберем кой контролира Сената. Ако републиканците запазят контрола си върху Сената, големият въпрос е как Байдън ще работи с тях… Много от сенаторите в републиканската партия обаче не бяха щастливи от начина, по който Доналд Тръмп управлява. Те стояха зад него, защото ги беше страх, че ще бъдат убити с туит… Големият въпрос е какво ще прави самият Тръмп през следващите месеци. Едно от нещата е да даде знак какво ще прави през следващите четири години. Най-вероятно ще обяви себе си за лидер на съпротивата срещу Байдън и демократите. Той ще вземе три или четири вътрешнополитически и външнополитически важни решения, за да направи много трудно за Байдън да промени позицията по тези въпроси. Едно от нещата е възможността за агресивни търговски действия спрямо Китай или допълнителен натиск спрямо Иран“.

В предаването „Политически НЕкоректно“ Кръстев допълни:

„Трябва да следим как ще се развият отношенията между Тръмп и FOX News“.

Иван Кръстев посочи, че тези избори са били референдум върху Тръмп:

„Хората, които гласуваха за него, гласуваха заради него, но тези, които гласуваха за другия кандидат, гласуваха срещу него“.

Анализаторът подчерта, че победата на Байдън не зависи от вота в един щат, в случая Пенсилвания:

„Най-вероятно няма да се стигне до произнасяне на Върховния съд… Идеята, че всички назначени от Тръмп съдии автоматично ще гласуват за него, не е вярно. Един казус може да стигне до Върховния съд и това е Пенсилвания… Доналд Тръмп е известен с това, че не губи лесно и красиво“.

Изборът на Байдън не означава, че светът се е върнал към епохата преди Тръмп, категоричен беше Иван Кръстев.

Източник: ДИР