За момента втората вълна на този вирус се надига страховито, но остава непонятно, защо в дадени страни това не се случва? Много млади хора се опитват да живеят и постъпват като Рицари.

Борбата между доброто и злото, светлината и тъмнината са вечни, но трябва да бъдем оптимисти и да вложим нашите усилия в полза на обществото, споделя акад. Румен Ралчев – велик приор на Ордена на рицарите – тамплиери в България, в интервю на Оля Ал-Ахмед за BIG5

Няма налично описание.

О.р. ген. акад. Румен Ралчев е роден на 30 януари 1952 година в София. Завършил е право в СУ “Св. Климент Охридски”, полицейската школа, УНСС, доктор по философия в Peninsula university, САЩ, с професорско звание. Академик. Служил е в УБО и НСО. През 2017 година е преизбран за Велик приор на рицарите – тамплиери у нас.

– Академик Ралчев, в тези тъжни времена Вие, начело с Ордена на рицарите – тамплиери в България, организирате изложба на различни художници, резултат от пленер в Родопите. Разкажете ни подробно за тази инициатива. Какъв ще е основният акцент на изложбата?

– Преди всичко бих казал, че времената са тежки и за хората, и за гражданските организации. Поддържането на структури по време на пандемията изисква огромни усилия, нетрадиционни решения, много отдаденост и усет. Рицарите и дамите от Велик приорат България през тази година показаха изключителна преданост към тамплиерската философия и геройски преминаха през изпитанията, които ни поднесе съдбата. Това ни направи по-силни и по-сплотени. Направихме редица корекции на годишната програма и мероприятия, но можем да сме доволни от постигнатото. Преди повече от 10 години създадохме Тамплиерска академия за наука изкуство и култура, в която участват много изявени личности от различни научни области. Нейната дейност по време на пандемията нарасна и даде възможност на мнозина да се включат в различни научни направления. В тази структура прекрасно се вписва и Художественият институт, ръководен от известния скулптор Милан Андреев. В състава на института се развива прекрасно вече четвърта година и „Галерия 900“, в която непрекъснато се експонират изложби на различни художници. През септември, подпомогнати организационно от художника Симеон Кръстев, финансирахме пленер с шестима художници в Родопите. Получихме повече от 20 картини с пейзажи и с тематика, свързана с тамплиерството.

Няма налично описание.

– Къде може да се види изложбата? За къде са предназначени средствата от продадените картини?

– Изложбата „Пленер Родопи 2020“ е подредена в нашата „Галерия 900” в София, на ул. „Богатица“ 10 и се открива на 10 ноември от 18.30 часа. Ще бъдат спазени всички противоепидемилогични мерки. Ще присъстват и авторите на картините Анета Стоянова, Господин Чакалов, Лили Сотирова, Мариана Максимова, Ромео Смилянов и Симеон Кръстев. Средствата, набрани от продажбата, ще бъдат използвани за допълване на „Фонд за даровити деца”, основан от Ордена, и изразходвани за стимулиране на победителите от Международния конкурс за детски рисунки „Рицарят в мен” и Националния конкурс по литература „Рицарска постъпка”.

– С какво се занимава Орденът по време на пандемията? Какви дейности може да отчете Приоратът за тези не леки месеци?

– Както вече споменах, пандемията чувствително редуцира нашата програма за годината, но въпреки това нито за седмица нашата дейност на спря. Преди всичко засилихме своите контакти чрез Скайп, Вайбър и Zoom. Това ни даваше възможност да сме информирани един за друг и да решаваме възникнали задачи бързо и неприсъствено. Редицата прояви на взаимопомощ вдъхнаха кураж на нуждаещите се. Всички командерии, както и рицари и дами, направиха дарения за детски домове, училища, МВР, областни и окръжни болници, Червения кръст, на крайно нуждаещи се и т.н. През летните месеци се проведоха много ритуални срещи, предимно на открито. Не мога да не отбележа с гордост честването на 12-та годишнина от признаването на Велик приорат България за пълноправен член на Ордена на рицарите – тамплиери на Йерусалим, проведено в София. За шести път посрещнахме на Черно море пет групи от Украйна с деца, чиито родители са загинали във войната. Проведохме за пореден път и морския многобой за деца в Несебър. Списание „Тамплиер” продължи да излиза без забавяне – в него публикуваме информация за нашата дейност, както и статии, свързани с науката, езотериката, Библията и процесите в световния Орден и ООН, където сме асоцииран член.

–  Набелязахте ли бъдещите задачи пред Приората? Планирате ли нови събития и проекти? Тази година ще давате ли рицарски отличия и ще се има ли церемония при наложените ограничения заради ковид кризата?

– Въпреки неподходящите условия, Великият приорат продължава да работи и до края на годината ще приемем около 25 нови рицари и дами, ще връчим за трети път наградата за актьорско майсторство и християнски добродетели на изявен млад актьор и естествено –  наградата „Рицар на годината”. Колкото до церемонията, всичко зависи от моментната обстановка и изискванията, които се предявяват, ние ще се съобразим с тях.

– Академик Ралчев, останаха ли рицари в наше време, когато светът се чуди как да се справи с нов невидим враг? Как изглежда един съвременен рицар?

– Седемте рицарски добродетели  – вяра, надежда, любов, справедливост, мъдрост, мъжество и въздържаност – са описани от Рамон Лул в неговата „Книга на Рицарския орден” през 1179 година и кодифицирани от Емил дьо Живри в началото на миналия век в „Кодекс на Тамплиера”. Те са колкото разбираеми, толкова трудни за изпълнение и следване. Независимо от това, учудващо много млади хора се опитват да живеят и постъпват като рицари. Борбата между доброто и злото, светлината и тъмнината са вечни, но трябва да бъдем оптимисти и да вложим нашите усилия в полза на обществото. Има много положителни примери от живота, които ни правят оптимисти. Буквално вчера наш брат от Стара Загора, който има антитела срещу вируса, независимо че все още не е добре стабилизиран физически, даде кръв, от която да се извлече серум за спасяване на съпругата на друг наш брат от Разград. Това е един истински подвиг в мирни дни и дава отговор на повдигнатия въпрос.

– Вие вярвате ли в световната конспирация? Бихте ли споделил личното си мнения относно новия вирус Ковид-19? Изкуствено създаден ли е или е дело на китайските прилепи?

– От това, което съм чел и което е споделяно с мен от специалисти в тази област, мога да кажа следното: изключително единодушно повечето правителства в света рязко орязаха гражданските права на своите граждани, независимо от това, че във времената назад върлуваха чувствително по-смъртоносни зарази и без да се е стигало до такива мерки. Явно в повечето случаи политиците търсят своя изгода и подпомагат определени икономически структури. Ковид-19 учудващо лесно създава свои нови модификации, което е характерно за изкуствено създаден или клониран вирус, по-характерен за биологичните оръжия. Повдигнатите обвинения към Китай и няколко американски и други лаборатории твърде бързо заглъхнаха и вече този въпрос не се поставя. Защо? Явно няма воля да се научи истината от обществото в момента. Но това рано или късно ще стане, колкото и да се стараят някои сили да скрият истината зад паравана на секретността. За момента втората вълна на този вирус се надига страховито, но остава непонятно защо в дадени страни това не се случва? Животът ще продължи, независимо от всичко, ще дойде време за спокойствие, любов и съзидание, но задължително и за търсене на отговорност.

Оля Ал-Ахмед, BIG5