Спечелихме малко време и призоваваме синдикатите и трудещите се да сезират техните народни представители

„Днес Парламентарната група на „БСП за България“ се противопостави с всички възможни средства на отнемането на трудови права на българските граждани, инициирано от управляващите чрез промени в Кодекса на труда, касаещи увеличаването на извънредния труд и възможността за увеличаване на периода за неговото изчисляване“. Това заяви на брифинг в парламента народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков по повод опитите на управляващите да направят промени в Кодекса на труда и последвалото провалено заседание поради липса на кворум.

Той уточни, че мнозинството в началото на заседанието е гарантирало кворум чрез дистанционна регистрация и също благодарение на регистрацията на отцепилите се от групата на БСП

БСП

„Не чуха нашите аргументи и доводи против отнемането на тези трудови права на гражданите. Направихме всичко по възможностите ни като парламентарна група. Поискахме проверка на кворума и успяхме да спрем тези промени. Спечелихме малко време и призоваваме синдикатите и трудещите се да сезират техните народни представители“, заключи той и поясни, че в момент, в който българските граждани са засегнати от кризата и всеки се интересува от теми, свързани с нея, управляващи отнемат трудови права.

„Ние сме против 300 часа извънреден труд годишна и 12 месеца допустимост за изчисляване на сумираното работно време чрез колективното трудово договаряне. Сега, когато виждаме, че медицински кадри липсват, ние трябва да говорим за тяхното достойно заплащане. Да направим така, че условията на труд да са по-добри и най-вече – тяхното заплащане, а не да създаваме възможности да се заобикаля законът и да се погазват трудови права“, призова народният представител от ПГ на „БСП за България“ Виолета Желева.

Източник: bsp.bg