33-годишен софиянец, владеещ английски и турски език, ще наследи Илхан Кючюк

Мустафа Карадайъ ще остане председател на ДПС, научи „Флагман“. През последните седмици, в контекста на предстоящия най-висш партиен форум, се появиха спекулации, че има сериозни конкуренти за поста му. Те обаче се оказват некоректни.

Лидерът на партията и абсолютен авторитет Ахмед Доган е дал да се разбере, че има пълно доверие на Карадайъ и че той трябва да получи втори мандат.

Припомняме, че в края на 2015 г. предишният председател Лютви Местан бе драматично изхвърлен от партията, след като опита да се еманципира и вбеси Доган. Мустафа Карадайъ пое официално ДПС след Национална конференция няколко месеца след това.

Върховният орган на партията по устав се свиква най-малко веднъж на три години. Това обаче не се е случвало от 2016 г., което може да е основание ДПС да бъде атакувана в съда.

Миналата седмица от формацията на Доган и Пеевски дори настояха за спешна законова промяна, която да регламентира отлагането на партийните форуми във връзка с извънредната епидемична обстановка. Това не бе одобрено от мнозинството в парламента, което бе изтълкувано от депутата Хамид Хамид като посегателство срещу ДПС. Изявлението на Хамид обаче бе по-скоро театрално действие, демонстриращо опозиционност спрямо ГЕРБ.

Опасност ДПС да бъде закрита за нарушение на закона всъщност няма, коментира източник на fakti.bg.

Решено е следващата Национална конференция на партията да е на 12 декември, но тя безпрецедентно ще се проведе онлайн заради епидемичната обстановка, свързана с коронавируса Covid-19.

На нея ще бъде преизбран номиналният председател Мустафа Карадайъ.

Други кандидати няма да има, категорични са наши източници от партията.

Преди това – на 21 ноември, обаче ще се състои друг висш партиен форум – на Младежкото ДПС. Той също ще е онлайн и ще се ползва като репетиция за конференцията на 12 декември.

На него ще бъде детрониран младежкият лидер Илхан Кючюк. Евродепутатът втори мандат е на 35 г. и има право да се кандидатира отново за председател на структурата, но не го е сторил. Според някои спекулации той вече не получавал одобрението на Ахмед Доган.

Почетният председател на ДПС посочил 33-годишния Сезгин Мехмед за наследник на Кючюк. Мехмед понастоящем е единият от двамата зам.-ръководители на младежката структура, с ресор „Обучения и връзки с академичните дружества”.

Роден е на 2 април 1987 г. в София. Завършил е магистърска степен по „Политически мениджмънт и публични политики” в Нов български университет, бакалавърска степен по специалност „Маркетинг” и професионална квалификация „Икономист”. Бил е секретар на Младежко ДПС в периода 2013 – 2016 г. Владее турски и английски език според биографията му, публикувана на сайта на структурата.