Чутовен скандал завъртяха общинските съветници от бутиковата партия „Да, България“ на проваления правосъден министър от втория кабинет на Бойко Борисов – Христо Иванов. Ляво-либералстващата партия с претенции да модернизира живота на българите по посока на IT технологиите предложила на Столичния общински съвет да му дари приложение за гласуване за мобилните телефони

Мотивацията им е да бъдат адекватни на мерките за борба с коронавируса и така да помогне за работата от дистанция.

При инсталиране на въпросното приложение обаче моментално става ясно, че личните данни и целия архив на ползвателя не само не са защитени, а са под прекия надзор на Христо Иванов и съратниците му в ръководството на партията. Така те могат да разполагат с тях и да ги правят каквото си искат. Благодарение на това приложение, тези лица могат да ровят из цялата база данни в телефона на съответния потребител и да постъпват с информацията в нея, както намерят за добре.

Това става ясно от поста на общинския съветник от ГЕРБ Николай Стойнев във Фейсбук след заседанието на столичните общинари, отхвърлили предложеното от Христо Иванов дарение именно заради незащитените лични данни и неизвестните цели, за които те ще бъдат използвани от създателите на приложението, чиито титуляр е именно проваленият правосъден министър и днешен върл поборник срещу правителството на България.

Предложеното за дарение приложение от лидера на ДеБъ осигурява на авторите си в негово лице достъп до камерата на телефона, може да прави снимки и видео, да получава информация до wi-fi връзката на потребителя, да чете съдържанието на паметта на телефона, да модифицира и да трие съдържание, да има достъп до контактите и до историята на посещенията в мрежата, както и до останалите апликации, инсталирани на телефона. Изобщо, ще държи под пълен контрол цялата лична информация и комуникация на потребителя, който се е снабдил с това приложение.

Ето какво съобщава Николай Стойнев в социалната мрежа: 

„ДБ предлагат на общинските съветници в СОС мобилно приложение за гласуване в комисии. Но…

Не стана ясно, защо според политиката за поверителност, след инсталиране, това приложение ще има достъп до камерата на телефона, възможност да прави снимки и видео, ще може да получава информация до wi-fi връзката на потребителя, ще може да чете съдържанието на паметта на телефона, да модифицира и трие съдържание, ще има достъп до контактите, както и до историята на посещенията в мрежата, както и останалите апликации, инсталирани на телефона.

Не смятам, че това е приемливо за работата на Столичния общински съвет.

Не смятам, че данните, на когото и да е трябва да бъдат споделяни по този начин, а и не мисля, че е политически коректно една политическа сила да предлага подобно приложение на останалите. Дарение винаги звучи добре, но не и в този случай.

И не се успокоявам от факта, че достъп до тези данни ще имат само „малък брой лица в Движението- председател, изпълнителен съвет, технически експерти,…, административн и служители…“

Интересно за какво ще ползват всички тези данни и разрешения от ДБ?

Затова и предложението не беше прието.“

Това разкрива общинският съветник от ГЕРБ Николай Стойнев на стената си във фейсбук. С което слага край и на всички претенции на Христо Иванов и неговата „Да, България“, че са модерната партия, внедряваща IT технологиите. Най-снизходителното подозрение към тях за подобна атака на лични данни на общинарите в София е, че са бездарно некомпетентни в тази област, за да предложат подобен недопустим контрол върху личната информация на потребителя.

По-вероятното е обаче, че същият този Христо Иванов, който в течение на месеци баламосваше гражданите, че се бори с мафията, ДПС, БСП и ГЕРБ, а вече е готов да се коалира с която и да било от тези партии, за да влезе във властта през задния вход, сега да се опитва да прави на баламурници и общинските съветници в София, за да разполага с личните им данни за неизвестни цели.

Подобни пътища за такъв контрол се квалифицират от повечето закони в целия свят като криминални деяния.

Не е зле и българската прокуратура да провери кой, как, с какви мотиви и под чия диктовка е произвел въпросното приложение и каква е причината за безмерната щедрост на Христо Иванов да го предостави на Столичния общински съвет като дарение.

Припомняме, че Христо Иванов е пряко забъркан и в скандалите на съдебната система около IT системата за случайно разпределение на дела. Получавайки достъп до всички дела като представител на неправителствена организация, впоследствие е внедрена такава система, която наскоро бе отхвърлена със скандал от Висшия съдебен съвет, защото се оказа напълно пробита, и в момента се внедрява нова. По случая Христо Иванов бе разпитван през април в Столичното следствие. 

Източник: pik.bg